Potrivit unui studiu publicat joi de Fondul Monetar Internațional, economiile din Europa de Est vor putea să înregistreze un ritm de creștere echivalent cu jumătate din ritmul înregistrat înainte de criza financiară din 2008, transmite Reuters.
În 2013-2017 potențialul de creștere anuală al economiilor din Europa de Est va fi de 2,3%, comparativ cu 5,2% înregistrat în 2003-2007 și 1,7% între 2008 și 2012.
Într-un raport semianual Fondul avertizează că țările care se confruntă cu cel mai mare declin al potențialului de creștere sunt Ucraina, Letonia, Rusia, Slovacia, Bulgaria și România. De exemplul potențialul de creștere al Ucrainei pentru 2013-2017 este de 1,4%, față de 6,6% în cei cinci ani de dinaintea crizei.
Fondul consideră că această scădere a potențialului de creștere este cauzată de faptul că băncile occidentale, care în perioada de boom au inundat regiunea Europei de Est cu capital, încep acum să se retragă spre piețele de bază.
‘Este posibil ca avansul PIB-ului potențial să rămână limitat, constrâns de oferta redusă de credit, fluxuri mici de capital, creșterea modestă înregistrată de partenerii comerciali și presiuni demografice’ susține FMI.
Fondul recomandă o serie de măsuri pentru îmbunătățirea potențialului de creștere precum rezolvarea problemei creditelor neperformante din sectorul bancar, impulsionarea producției de bunuri destinate exporturilor, îmbunătățirea mediului investițional prin simplificarea legislației și restructurarea companiilor de stat.
Potrivit celei mai recente ediții a raportului World Economic Outlook, FMI estimează că în acest an România va înregistra o creștere economică de 2%, urmată de un avans de 2,2% în 2014.