FMI: Programul de asistenţă financiară va asigura efectuarea plăţilor în economie în timp util
„Au intervenit întârzieri la plată în trecut la nivelul autorităţilor locale, la nivelul administraţiei centrale, dar şi la nivelul întreprinderilor de stat. În mod clar această practică a creat, exact ca praful sau nisipul care intră într-un mecanism şi încetinesc rotiţele acestui mecanism, toate aceste blocaje, care se răspândesc în toată economia. Este evident că acest lucru trebuie eliminat, aceste arierate trebuie eliminate pentru a nu avea impact asupra sectorului privat, care ar putea astfel cauză să aibă dificultăţi la plata obligaţiilor fiscale şi aşa mai departe”, a spus Schaechter.
Potrivit acesteia, pentru a realiza acest lucru trebuie început cu plata de către autorităţi a arieratelor pe care le au, apoi curăţarea arieratelor din sectorul sanitar, pentru că acolo există foarte multe întârzieri la plată.
„Care sunt părţile cele mai afectate de această situaţie? În cea mai mare parte întreprinderile mici şi mijlocii. Există multe modalităţi prin care aceste IMM-uri pot fi susţinute. Spre exemplu, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar putea lucra în mod activ cu IMM-urile pentru a vedea dacă arieratele fiscale ale acestora, dacă obligaţiile acestora ar putea fi restructurate, dacă se pot găsi rescadenţări pentru a se putea plăti într-un termen mai lung aceste obligaţii astfel încât aceste IMM-uri să aibă acces din nou la resursele bancare. În ceea ce priveşte împrumutul garantat către IMM-uri, acest program există de ceva vreme, dar nu a fost utilizat la potenţialul său total”, a precizat oficialul FMI.
Autorităţile române şi misiunea Fondului Monetar Internaţional /FMI/ şi Comisiei Europene /CE/ au ajuns la un acord la nivel tehnic în privinţa noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioadă de 24 luni. Asistenţa financiară va fi de patru miliarde euro, acordată în mod egal de FMI şi CE.
Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI la reuniunea din toamna acestui an.