Îngrijorat de rolul avut în evaluarea greşită a gravităţii recesiunii din Grecia şi de respingerea de către guvernele europene a propunerilor sale de reevaluare în scădere a împrumuturilor elene, Fondul pledează pentru o abordare mai agresivă a restructurării datoriilor, în vederea relaxării rigorii austerităţii în stil german, relatează New York Times.
Propunerea, promovată deocamdată în spatele scenei de către economişti şi jurişti ai FMI, întâmpină o rezistenţă puternică, nu doar din partea mediului bancar, dar şi a liderilor europeni şi, mai recent, a guvernului Statelor Unite, care este cel mai mare contributor al Fondului.
În pofida discuţiilor dure de pe ambele maluri ale Atlanticului despre implicarea creditorilor în suportarea costurilor de salvare a statelor, cele mai mari economii ale lumii par să fi acceptat avertismentele investitorilor şi bancherilor, potrivit cărora propunerea FMI ar agita pieţele de credit din Europa, încă fragile.
„Fondul a fost rănit şi abuzat. Dar până la urmă nu poate avea loc o alegere între austeritate şi restructurarea datoriilor, trebuie să fie aplicate împreună”, consideră Susan Schadler, fost economist la FMI şi autor al unei lucrări în care susţine că FMI şi-a încălcat propriile reguli atunci când a finanţat Grecia, aflată aproape în faliment.
Opoziţia faţă de propunerea FMI este condusă de Germania, unde oficialii de la Berlin şi Frankfurt consideră că restructurarea datoriilor Greciei, din 2012, a fost un eveniment de natură excepţională.
În opinia oficialilor germani, orice îndepărtare de la principiul că datoriile trebuie reduse aproape integral prin pilula amară a tăierilor de cheltuieli şi majorărilor de taxe este o fugă de responsabilitatea bugetară.