FMI aşteaptă de la guvernul ungar următoarele măsuri: reducerea pensiilor, majorarea vârstei de pensionare, reducerea alocaţiei pentru familii, creşterea impozitului pe venitul personal, privatizări, diminuarea birocraţiei, o taxă generală bazată pe valoare reală în tranzacţiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autorităţilor locale, eliminarea taxei bancare şi fonduri pentru sectorul bancar, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.
Portfolio notează însă că este puţin probabil ca acestea să fie condiţiile impuse de FMI. Premierul Viktor Orban a susţinut repetat că înţelegerea cu FMI poate fi încheiată în această toamnă, dar cererile nu ar putea fi îndeplinite fără o sinucidere politică. Întrebarea este de ce a apărut lista în această perioadă, scrie Portfolio.
O înţelegere, în baza listei prezentate de Magyar Nemzet, ar întâmpina dificultăţi din cauza taxei pe tranzacţiile bancare în cazul în care guvernul nu exclude banca centrală de la aplicarea acesteia. La 24 iulie, Banca Centrală Europeană a anunţat că taxa pe tranzacţii, care ar trebui să fie introdusă din 2013, afectează independenţa instituţională şi funcţională a instituţiei.
Potrivit unui articol de miercuri al Bruxinfo, Comisia Europeană ar putea lansa o procedură de infringement împotriva Ungariei la 27 septembrie referitor la taxa pe tranzacţii financiare pe care Budapesta vrea să o introducă din 2013.
Surse UE au confirmat că şi Comisia are „îndoieli serioase” privind conformitatea taxei cu reglementările europene.
Potrivit Magyar Nemzet, în pofida condiţiilor dure, premierul Orban este încrezător că negocierile pot fi încheiate în această toamnă.
Şeful grupului parlamentar al Fidesz, Antal Rogan, a afirmat, într-un interviu publicat miercuri, într-un cotidian local, că un acord cu UE/FMI asupra programului de asistenţă financiară va fi încheiat înainte de sfârşitul acestui an. Bugetul pentru anul următor va avea nevoie, probabil, de o ajustare în funcţie de termenii acordului, a spus el.