„Evident, aceasta nu este doar problema Europei, şi SUA trebuie trebuie să-şi pună în ordine politica fiscală. Tensiunile dintre SUA şi China reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilităţii pe plan global, a declarat Lipton la o conferinţă desfăşurată la Lisbona.
Acesta a adăugat că în Europa capacitatea de stabilizare fiscală trebuie să fie în centrul eforturilor de reducere a riscurilor şi este crucial „să se răspundă şocurilor macroeconomice şi să fie îmbunătăţită politica monetară şi fiscală”.
„În absenţa acestor măsuri, zona euro va rămâne super dependentă de politicile monetare de stabilizare iar prea mult din povara răspunsului la criză va cădea pe statele individuale, iar capacitatea lor de a răspunde depinde de spaţiul fiscal al fiecărei economii”, a explicat oficialul FMI.
De asemenea, a declarat Lipton, planificata ieşire a Marii Britanii din UE sporeşte incertitudinile din Europa şi de pe plan global.
Referindu-se la recenta încetinire a economiei europene, oficialul FMI a afirmat că fiecare stat membru al UE ar trebui „să-şi întărească sistemele de apărare înaintea unei potenţiale scăderi a activităţii economice”, inclusiv acele ţări care nu şi-au rezolvat „vulnerabilităţile evidente”, în special Italia.
„O recesiune semnificativă ar putea afecta foarte mult aceste ţări deoarece nu vor fi pregătite. Slăbiciunile lor ar putea afecta semnificativ obiectivul de convergenţă al UE în privinţa standardelor, a productivităţii şi al bunăstării pe plan naţional”, a avertizat Lipton.