‘Paraşocurile fiscale trebuie să fie consolidate pentru a salva stabilitatea. În această etapă, ar fi prudent să creştem rezerva fiscală şi să îi evităm reducerea’, a declarat Catriona Purfield, şefa misiunii FMI din Bulgaria, citată într-un comunicat, preluat de AFP.
Banca Centrală a Bulgariei s-a opus cu tărie în aprilie proiectului guvernamental, conform căruia 30 la sută din fondul ce garantează stabilitatea pensiilor, adică 276 de milioane de euro, să fie investite în titluri de stat începând din acest an. Procentul din fond, cifrat actualmente la 1,8 miliarde de leva /920 de milioane de euro/, investit în titluri de stat ar urma să crească în fiecare an pentru a ajunge la 70 la sută în 2016.
Fondul respectiv face parte din rezerva fiscală a Bulgariei, care s-a redus deja de la 8 miliarde de leva, în 2009, la 3,8 miliarde, la sfârşitul lui februarie.
În ceea ce-l priveşte, ministrul de finanţe Simeon Diankov a declarat joi că îşi va menţine proiectul, asupra căruia parlamentul urmează să se pronunţe în cel mult două luni.
Pe de altă parte, FMI a sprijinul proiectul guvernamental referitor la emiterea de obligaţiuni în euro în valoare de până la 1 miliard de euro, în vederea rambursării unei datorii de 818 milioane de euro al cărei termen-limită este ianuarie 2013. ‘A recurge la pieţele internaţionale pentru a asigura fonduri în vederea răspunderii la nevoi viitoare şi consolidării rezervei ar fi o alegere bună’, în opinia dnei Purfield. Bulgaria intenţionează să emită obligaţiuni pe cinci ani spre sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie, pentru prima dată în ultimii zece ani.