FMI recomandă Franţei să încetinească reducerea deficitului bugetar şi să facă reforme structurale
FMI cere în mod special guvernului francez să reformeze sistemul de pensii, dar fără creşterea contribuţiilor, aprofundarea reformei pe piaţa muncii şi deschiderea pentru concurenţă a pieţei bunurilor şi serviciilor.
„De acum şi până la sfârşitul anului 2013, guvernul va realiza două treimi din efortul întreprins în 2011 pentru stabilizarea deficitului. Având în vedere acest fapt şi caracterul ezitant al redresării, guvernul trebuie să încetinească ritmul ajustării”, se arată în raportul anual al FMI referitor la economia Franţei.
FMI estimează că Franţa va încheia acest an cu un deficit bugetar de 3,9% din PIB, faţă de 4,8% în 2012.
Guvernul francez anticiează un deficit de 3,7%, dar ministrul Economiei Pierre Moscovici a recunoscut săptămâna trecută că indicatorul ar putea fi uşor mai ridicat.
Eforturile de reducere a deficitului public, incertitudinile politice înaintea alegerilor prezidenţiale din 2012 şi conjuctura europeană dificilă au avut un efect negativ asupra economiei Franţei, dar îmbunătăţirea recentă a indicatorilor susţine aşteptările unei redresări treptate, în semestrul al doilea, potrivit FMI.
Fondul prognozează o contracţie a PIB de 0,2% în acest an, urmată de o creştere de 0,8% în 2014.
Instituţia avertizează însă că potenţialul de creştere economică este limitat de rigiditatea structurală a pieţei muncii, care a contribuit în timp la pierderea treptată a competitivităţii şi a performanţei exporturilor.