FMI recomandă reducerea deficitului bugetar al României la 2,5% din PIB în 2016
Reprezentantul instituţiei internaţionale a făcut mai multe comentarii şi în legătură cu politica fiscală a guvernului din acest an. Astfel, noul Cod Fiscal, care a redus mai multe taxe importante de la începutul acestui an, oferă un stimul într-un moment în care economia era oricum pe o tendinţă de creştere, consideră experţii FMI.
„Când se realizează economii în finanţele publice, dacă traiectoria datoriei publice este descendentă se pot face economii, bune pentru momentele de criză. Se pot reduce astfel vulnerabilităţile ţării. Un astfel de deficit (precum cel programat pentru 2016, n.r.) ar trebui atins în criză, nu acum. Obţinerea unui deficit de 2,5% în 2016 şi 2% în 2017 ne-ar aduce la un nivel de 1,5% considerat optim”, a spus Baqir, la conferinţa de presă de la finalul misiunii.
„Politica prociclică subminează posibilitatea de a cheltui când vremurile nu sunt atât de bune”, a completat reprezentantul FMI.
Experţii instituţiei internaţionale consideră că un deficit bugetar de 1,5% din PIB ar permite scăderea datoriei publice şi ar genera rezerve bugetare pentru perioadele economice dificile, când apar şocuri.
Şeful misiunii FMI a afirmat că, pentru a reduce deficitul bugetar în 2017 la 2% din PIB, „trebuie amânate măsuri ale Codului Fiscal de stimulare a consumului”.
„Trebuie implementată treptat o lege a salarizării bugetare. Amînarea acestora ar putea duce la economii care să fie cheltuite în sănătate şi educaţie. În absenţa economiilor, măsuri care ar majora deficitul, dacă nu sunt evitate, vor atrage datorii şi creşterea datoriei publice”, a mai spus Baqir.
Datele preliminare publicate până în prezent arată că, în 2015, bugetul general consoldat a înregistrat un deficit de 1,5% din PIB, în timp ce datoria publică a României a fost estimată la aproximativ 38,5% din PIB la finalul anului trecut.
Pentru 2016, guvernul a programat un deficit al bugetului consolidat în creştere la aproape 3% din PIB. Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj.