FMI recomandă statelor să crească investițiile publice pentru a putea lupta eficient cu efectele crizei coronavirusului

Economica.net
05 10. 2020
imf_gr_ibna3_61260300

Majorarea acestor cheltuieli, având în vedere nivelul redus al dobânzilor la nivel global, ar putea „crea milioane de locuri de muncă directe pe termen scurt şi alte milioane indirect pe termen lung”, au apreciat o serie de oficiali într-o postare pe blog-ul FMI.

Plecând de la ipoteza că este vorba de „investiţii de calitate”, instituţia financiară cu sediul la Washington susţine că majorarea investiţiilor publice cu 1% din Produsul Intern Brut ar putea duce la creşterea celor private cu 10%, a gradului de ocupare cu 1,2% şi a PIB-ului cu 2,7%, alături de creşterea gradului general de încredere în revenire.

Pandemia de coronavirus a provocat o încetinire economică semnificativă la nivel global, însă, chiar şi înainte de pandemie, FMI aprecia că investiţiile publice „au fost foarte slabe în ultimul deceniu, în pofida deteriorării drumurilor şi podurilor în unele dintre economiile avansate şi a nevoilor mari de infrastructuri pentru transport, apă curată şi canalizare” în ţările sărace.

FMI estimează că între două şi opt locuri de muncă sunt create pentru fiecare milion de dolari cheltuiţi pentru infrastructura tradiţională şi între 5 şi 14 pentru fiecare milion de dolari cheltuiţi pentru cercetare, dezvoltare şi tehnologie verde.

În timp ce încurajează ţările să menţină infrastructurile actuale, FMI a încurajat guvernele să reanalizeze proiectele care au fost amânate în trecut şi să facă planuri pentru unele noi care să se concentreze pe nevoile lor după ce pandemia va trece.