Economia zonei euro ar putea intra într-o recesiune uşoară şi se va contracta în acest an cu 0,5%, faţă de un avans de 1,1% cât estima în septembrie FMI.
Criza datoriilor din zona euro afectează economiile din Europa Centrală şi de Est care depind de Europa Occidentală ca piaţă de export şi sursă de investiţii. Băncile din Europa Occidentală, care controlează aproximativ trei sferturi din sectorul bancar din Europa Centrală şi de Est, reprezintă o altă ameninţare pentru regiune, deoarece ele sunt forţate de autorităţile de reglementare să se recapitalizeze, deseori prin renunţarea la active, pentru a se proteja de efectele crizei datoriilor.
„Efectele adverse sunt aşteptate să fie cele mai semnificative în Europa Centrală şi de Est, ţinând cont de legăturile comerciale solide şi legăturile financiare cu economiile din zona euro”, se arată în raportul FMI.
Creşterea în regiune va încetini iar în 2013 aceste economii vor înregistra un avans de 2,4%, a estimat FMI, reducând cu 1,1 puncte procentuale prognoza din septembrie.
FMI include Turcia în definiţia sa referitoare la Europa Centrală şi de Est, dar exclude Rusia şi fostele republici sovietice. Rusia va înregistra un avans de 3,3% în 2012 şi de 3,5% în 2013, estimează FMI.
FMI avertizează că statele emergente şi avansate sunt susceptibile la o serie de şocuri din cauza crizei datoriilor din zona euro. Potenţialele efecte ar putea include expunerea directe la băncile din zona euro şi deteriorarea perspectivelor de creştere macroeconomică.
FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, din cauza efectelor crizei datoriilor din zona euro. În 2012 economia mondială va înregistra o creştere de 3,25%, mai lentă decât un avans de 4% estimat de FMI în septembrie 2011.