Deși băncile străine și-au redus pozițiile externe față de majoritatea țărilor din CESEE (14 din 20), amploarea reducerilor a variat semnificativ în rândul statelor.
Cele mai mari reduceri ale finanțării băncilor străine către toate sectoarele s-au înregistrat în Slovenia, Ungaria și Croația, în timp ce în Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina și Belarus s-au consemnat modificări pozitive în pozițiile băncilor.
FMI avertizează, însă, că deși re-atragerea băncilor din regiune nu s-a intensificat, condițiile externe de finanțare au devenit mai dificile pentru țările din CESEE, în condițiile creșterii costurilor cu împrumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima dată după 2009.
Cele mai afectate au fost țările cu necesități mari de finanțare externă și/sau fiscală. Unele dintre aceste țări au înregistrat și cele mai mari reduceri ale finanțării bancare în trimestrul al treilea.
Studiul FMI arată că cele mai mare contracții ale creditului și, de asemenea, cele mai mari reduceri ale finanțării băncilor străine se înregistrează în țările cu slăbiciuni în fundamentele sectorului bancar.
Potrivit FMI, băncile din țările care au suferit o reducere a finanțării bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croația, Bulgaria, România și Ucraina) au următoarele caracteristici: deteriorare semnificativă a calității activelor, nivel scăzut al profitabilității și dependență ridicată de finanțarea venită de la băncile mamă.
‘Acest lucru înseamnă că reducerea finanțării externe și contracția creditului tind să se coreleze cu fundamente slabe ale băncilor’, subliniază FMI.
În ceea ce privește perspectivele pentru 2014, FMI se așteaptă la continuarea înăspririi condițiilor de finanțare externă pentru piețele emergente, în condițiile continuării înăspririi politicii monetare a Rezervei Federale americane, dar și a viitoarelor teste de stres derulate de Banca Central Europeană în rândul celor mai mari 130 de bănci din zona euro.
De asemenea, recentele episoade de volatilitate scot în evidență provocările care vor persista în tranziția la dobânzi mai mari la nivel global.