Într-un discurs rostit la Universitatea Bocconi din Italia, Christine Lagarde a definit măsurile adoptate recent de BCE drept „îndrăzneţe” dar instituţia „trebuie să continue să joace un rol crucial pentru a spijini cererea”.
De asemenea, şeful FMI a salutat intenţia BCE de a adopta măsuri suplimentare în cazul în care perspectivele privind inflaţia şi creşterea economiei se înrăutăţesc. „Măsurile sunt binevenite dar numai politica monetară nu este suficientă”, a avertizat Christine Lagarde, subliniind necesitatea unor politici fiscale care să sprijine cât mai mult creşterea economiei şi crearea de locuri de muncă.
Vorbind în faţa studenţilor italieni, directorul general al FMI a afirmat că Italia trebuie să adopte măsuri pentru reformarea pieţei muncii, a proceselor judiciare şi a sectorului bancar.
„În prezent, sistemul financiar din Italia este afectat de creditele neperformante, care reduc capacitatea de a acorda credite”, a declarat şeful FMI, adăugând: „Toate acestea împreună: reformarea pieţei muncii, a sistemului judiciar şi a sectorului bancar reprezintă calea spre o creştere solidă a economiei şi spre crearea de locuri de muncă”.
Luna trecută, BCE a început să cumpere obligaţiuni ipotecare – primul pas al programului menit să extindă bilanţul său cu până la 1.000 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari). În timp ce se confruntă cu o inflaţie scăzută în zona euro, BCE a adoptat şi un program de achiziţionare de obligaţiuni garantate cu active pentru a revitaliza piaţa de obligaţiuni, oferind companiilor o alternativă la finanţarea bancară.