FMI sfătuieşte Marea Britanie să relaxeze măsurile de austeritate
Marea Britanie este pe punctul de a intra în cea de-a treia recesiune de după criza financiară din 2008, ca urmare a măsurilor guvernamentale de reducere a deficitului şi a problemelor cu care se confruntă zona euro, principalul său partener comercial. Cifrele oficiale privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul patru urmează să fie publicate vineri, iar economiştii estimează că acestea vor arăta că economia britanică s-a contractat în ultimele trei luni ale anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a PIB.
‘Sfatul nostru anterior este valabil şi în prezent. Am spus că, dacă lucrurile vor arată sumbru la începutul luni 2013, aşa cum este cazul, atunci ar trebui să existe o reevaluare a politicii fiscale. Credem în continuare acest lucru’, a declarat Olivier Blanchard într-un interviu acordat postului de radio BBC Radio 4. Blanchard a estimat că discursul de buget din luna martie ar fi ocazia potrivită pentru ca ministrul de finanţe, George Osborne, să vină cu un ‘plan B’.
Întrebat care sunt ajustările pe care guvernul britanic ar trebui să le ia în considerare Blanchard a răspuns: ‘o încetinire a procesului de consolidare fiscală ar putea fi răspunsul corect. Nu ştiu cifrele exacte, acest lucru urmează să fie stabilit’.
Cu toate acestea, guvernul britanic nu dă semne că are de gând să modifice programul de austeritate. Săptămâna acesta, ministrul de finanţe, George Osborne, i-a informat pe colegii săi din cabinet că trebuie să găsească noi economii în bugetele pentru 2015-2016.
Miercuri, în cele mai recente prognoze privind economia mondială FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei britanice până la 1% de la 1,1% cât estima în luna octombrie a anului trecut.