FMI sfătuieşte Turcia să evite o nouă majorare consistentă a salariului minim

Turcia ar trebui să evite o repetare a ultimei majorări a salariului minim care a alimentat inflaţia, atunci când va decide noua creştere care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, şi în schimb să îşi concentreze măsurile de sprijin pe categoriile cele mai defavorizate, a declarat pentru Reuters şeful misiunii FMI din Turcia, Jim Walsh, potrivit Agerpres.
AGERPRES - mie, 23 oct. 2024, 16:24
FMI sfătuieşte Turcia să evite o nouă majorare consistentă a salariului minim

Cu prilejul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, Jim Walsh a mai spus că discuţiile privind reducerea dobânzii de politică monetare sunt „probabil premature”, având în vedere că inflaţia este în continuare cu mult peste nivelul de 2%.

Autorităţile de la Ankara ar urma să anunţe în decembrie cu cât va fi majorat salariul minim de la începutul lui 2025, după ce în luna ianuarie 2024 salariul minim a fost majorat cu 49%, o decizie care a creat o inflaţie mare în primul trimestru al anului.

„Sperăm că scenariul nu se va repeta în acest an, pentru că ştim din experienţa multor ţări cu inflaţie ridicată, că stabilirea în acest fel a salariilor la nivel naţional este o ancoră importantă pentru aşteptările inflaţioniste. Acesta este un compromis pe care autorităţile trebuie să îl facă şi sunt conştiente de acest lucru”, a spus Walsh.

În schimb, autorităţile de la Ankara ar trebui să se concentreze pe elaborarea de programe sociale care să ofere sprijin pentru gospodăriile cu venituri reduse, prin transferuri de bani gheaţă sau printr-un sprijin guvernamental mai bine ţintit, pentru a ajuta la creşterea veniturilor muncitorilor cu salarii mici, a spus Walsh.

Pieţele financiare se aşteaptă ca salariul minim să fie majorat cu aproximativ 25% de la 1 ianuarie 2025.

După majorarea salariului minim cu 49% la începutul acestui an, inflaţia în Turcia a crescut semnificativ, atingând un vârf de 75% în luna mai, dar între timp a coborât până la 49,4% în luna septembrie, coborând pentru prima dată în actualul ciclu sub dobânda de politică monetară, care este stabilită la 50%.

La şedinţa de politică monetară din octombrie, Banca Turciei a lăsat nemodificat costul creditului şi a avertizat că recenta creştere a cifrelor privind inflaţia a creat şi mai multă incertitudine, un semnal care a confirmat punctul de vedere al analiştilor că o relaxare a politicii monetare va începe abia anul următor.

În contextul în care condiţiile financiare au fost deja înăsprite, Walsh a spus că Banca Centrală a Turciei ar trebui să îşi intensifice comunicarea şi că ar putea fi nevoie de mai multe majorări dacă instituţia monetară vrea să îşi atingă ţinta de inflaţie de 14% pe care şi-a fixat-o pentru finalul lui 2025.

FMI a încurajat de asemenea Turcia să continue să reducă subvenţiile costisitoare la energie, protejând însă gospodăriile sărace de consecinţe. „Cu cât mai repede faci asta, cu atât mai mulţi bani economiseşti de pe urma reformării subvenţiilor”, a spus Walsh.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Proiectul pentru reconstruirea dezvoltării urbane a Bucureştiului, măsură pentru neutralitatea climatică
Ciucă: Proiectul pentru reconstruirea dezvoltării urbane a Bucureştiului, măsură pentru neutralitatea climatică
Centrele urbane majore ale României sunt în primă linie a efortului de obţinere a neutralităţii climatice şi cele mai mari eforturi sunt în Capitala ţării, a declarat, marţi, preşedintele......
Germania: Transformarea industriei auto ar putea costa 186.000 de locuri de muncă până în 2025
Germania: Transformarea industriei auto ar putea costa 186.000 de locuri de muncă până în 2025
Transformarea industriei auto din Germania ar putea duce la pierderea a 186.000 de locuri de muncă până în 2025, din ...
Plafoane minime şi CAS datorată pentru venituri din activităţi independente şi drepturi de autor în 2025
Plafoane minime şi CAS datorată pentru venituri din activităţi independente şi drepturi de autor în 2025
Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de proprietate intelectuală în ...
Neagu, BNR: Din 800.000 de firme doar 2.600 sunt de succes. Peste 90% din firmele din România au o creștere cu mult sub avansul PIB
Neagu, BNR: Din 800.000 de firme doar 2.600 sunt de succes. Peste 90% din firmele din România au o creștere cu mult sub ...
Într-o analiză privind evoluția firmelor din România în ultimii 30 de ani, Florian Neagu, directorul Direcției Stabilitate ...