La sfârşitul consultărilor anuale pe marginea articolului IV, Fondul a informat că în acest an mizează în continuare pe o creştere a economiei americane de 1,9% (după un avans de 2,2% în 2012), dar a revizuit în jos estimările pentru 2014 până la 2,7%, faţă de creşterea de 3,0% preconizată în luna aprilie. Potrivit FMI înăsprirea mult prea rapidă a politicii fiscale în acest an, ca urmare a majorărilor de impozite combinate cu reducerea cheltuielilor bugetare, va şterge între 1,25 şi 1,75 puncte procentuale din creşterea economică pentru acest an.
‘Reducerea deficitului în 2013 a fost excesiv de rapidă şi prost concepută. Aceste tăieri ar trebui înlocuite cu un mix de reduceri de cheltuieli şi noi venituri’, susţine FMI. Fondul sfătuieşte administraţia americană să încetinească ajustarea fiscală în acest an pentru a putea sprijini creşterea economică şi crearea de locuri muncă dar să pună la punct o strategie pe termen mediu pentru restabilirea sustenabilităţii fiscale.
De asemenea, FMI a recomandat Băncii centrale a SUA (Fed) să continue programul de achiziţii de active cel puţin până la finele acestui an în ideea de a sprijni relansarea economiei, adăugând însă că Fed ar trebui de asemenea să se pregătească pentru retragerea măsurilor de sprijin în viitor. ‘O perioadă lungă de dobânzi excepţional de scăzute ar putea avea consecinţe nedorite asupra stabilităţii financiare domestice şi de asemenea ar putea complica mediul de politică macroeconomică pe unele pieţe emergente’, susţine FMI.
În prezent, Rezerva Federală americană cumpără în fiecare lună titluri de stat şi alte obligaţiuni în valoare de până la 85 de miliarde de dolari în încercarea de a menţine dobânzile la un nivel foarte scăzut şi a încuraja crearea de locuri de muncă.