FMI si Banca Mondiala saluta acordul privind Brexit, care ar urma sa sprijine cresterea economiei mondiale
„Daca va exista claritate în acest proces, va fi stimulata putin si cresterea economica”, le-a spus jurnalistilor Malpass, dupa acordul anuntat joi de UE si Marea Britanie, a cincea mare economie mondiala.
Dupa câteva zile de negocieri cu premierul Boris Johnson, liderii statelor UE, reuniti la Bruxelles, au ajuns joi la un nou acord privind Brexitul, care trebuie aprobat si de Parlamentul britanic.
„Suntem foarte aproape de sfârsitul procesului”, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul unei conferinte de presa, exprimându-si satisfactia pentru acest acord care permite evitarea „haosului” care ar fi un Brexit fara acord pe 31 octombrie.
Incertitudinile legate de Brexit au afectat comertul si perspectivele economice atât în cazul Marii Britanii cât si al UE. Rezolvarea acestei probleme va fi benefica atât pentru Regatul Unit si blocul comunitar, cât si pentru economiile în curs de dezvoltare, a apreciat Malpass.
Si directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a numit acordul „o veste buna”, exprimându-si speranta ca vointa de a finaliza acordul este comuna tuturor partilor implicate.
Ea le-a spus jurnaliştilor că FMI a estimat o creştere a economiei Marii Britanii cu 3,5%-5% mai redusă în cazul unui Brexit fără acord, care ar şterge şi 0,5% din avansul PIB-ului UE. Chiar şi cu un acord, economia britanică va pierde 2%, a avertizat Georgieva.
În perioada 14-20 octombrie la Washington se desfăşoară reuniunile de toamnă ale FMI şi ale Băncii Mondiale.