În martie, FMI a aprobat o facilitate extinsă de finanţare pentru Ucraina, pe o durată de patru ani, permiţând sprijin suplimentar din partea donatorilor de aproximativ 100 de miliarde de dolari.
Performanţa Ucrainei, conform programului economic convenit, este solidă, au fost îndeplinite toate criteriile stabilite pentru finalul lunii aprilie şi reformele structurale stabilite pentru finalul lunii mai, a precizat Fondul Monetar Internaţional.
„Per ansamblu, stabilitatea macroeconomică şi financiară a fost menţinută, datorită măsurilor prudente şi sprijinului extern continuu”, se arată în comunicatul FMI.
Instituţia a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei Ucrainei în 2023 la 1% – 3%, după ce în martie previziona un nivel care varia de la un declin de 3% la o creştere de 1%, noul împrumut de la FMI urmând să sprijine evoluţia economiei.
Dar dificultăţile, inclusiv pierderile „oribile” de vieţi omeneşti, şi pagubele provocate de atacuri, continuă să aibă un „impact devastator asupra economiei”. Deficitul fiscal al Ucrainei rămâne extrem de ridicat, necesitând finanţare ridicată prin granturi externe şi credite concesionale”, a informat Fondul Monetar Internaţional (FMI).