Băncile americane sunt mai solide decât în urmă cu cinci ani, dar riscurile au sporit în întreaga lume. Chiar dacă băncile şi companiile de asigurări şi-au majorat capitalul, există riscuri în afara sistemului bancar, avertizează FMI.
Preţurile acţiunilor la bursă ‘se apropie de un nivel care ar putea fi dificil de susţinut ţinând cont de estimările de profit’ şi de probabilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze în cursul acestui an rata dobânzii. Fondurile mutuale ar putea amplifica problemele, se arată în raportul organizaţiei.
Ratele scăzute ale dobânzilor pun presiune pe asigurători, care acceptă riscuri mai mari, iar reglementarea afacerii este ‘fragmentată’ între state. De aceea, este nevoie de un organism de reglementare a asigurărilor la nivel federal, susţine FMI.
Organizaţia a menţinut estimarea privind creşterea PIB-ului SUA la 2,5% în acest an, dar a avertizat că aprecierea dolarului ar putea afecta ritmul de creştere al economiei şi de creare a locurilor de muncă.
Economia SUA s-a contractat uşor, cu 0,2%, în primele trei luni din 2015, din cauza aprecierii dolarului şi a vremii nefavorabile, dar există semne că ritmul de creştere al PIB-ului a accelerat în trimestrul doi.
Exporturile au fost afectate de aprecierea dolarului, care face bunurile din SUA mai scumpe peste hotare. În ultimele 12 luni, dolarul s-a apreciat cu 15% faţă de un coş de valute. Importurile au urcat cu 7,1% în primul trimestru din 2015 în timp ce exporturile au scăzut cu 5,9%.
Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.