FMI şochează. Perioadă de graţie 30 de ani pe împrumuturile Greciei, transferuri fiscale sau ştergerea datoriei
Grecia va avea nevoie de o formă de restructurare a datoriei de stat mult mai amplă faţă de ceea ce au indicat celelalte ţări din eurozonă că ar fi dipuse să accepte, pare să fie concluzia trasă de experţii FMI.
Noua analiză privind sustenabilitatea datoriei publice a Greciei a fost trimisă luni seară guvernelor din zona euro, după negocierile maraton de duminică în urma cărora Grecia a ajuns la un acord preliminar cu creditorii străini.
Grecia trebuie să îndeplinească până miercuri, 15 iulie, o serie de precondiţii pentru ca instituţiile financiare internaţionale şi ţările din zona euro să deschidă negocierile cu statul elen pentru un nou acord de asistenţă financiară externă, al treilea în ultimii cinci ani. Printre aceste precondiţii se numără legiferarea „în avans” a numeroase măsuri de austeritate şi reforme structurale cerute de creditori, precum şi acceptarea de facto a suveranităţii creditorilor asupra oricărei decizii care priveşte bugetul de stat sau politica economică.
Valoarea noului acord este estimată la 86 de miliarde de euro. Grecia a mai avut în derulare, în ultimii ani, două acorduri de asistenţă financiară internaţională cu o valoare cumulată de 240 de miliarde de euro.
Cel mai recent raport al FMI arată însă că suma ar putea fi mult prea mică.
„Deteriorarea dramatică a sustenabilităţii datoriei publice (a Greciei – n.r,) indică necesitatea unei restructurări a datoriei la o scară care depăşeşte cu mult ceea ce s-a luat în calcul până acum”, notează FMI, care face referire direct la Mecanismul European de Stabilitate, fondul de criză al eurozonei, care va fi probabil principalul vehicul prin care vor trece banii în cazul unui nou acord cu Grecia.
Astfel, dacă Grecia treubie să rămână în zona euro, celelalte state membre trebuie să fie pregătite fie să acorde grecilor o perioadă de graţie de 30 de ani pe rambursarea datoriei publice, fie să extindă dramatic maturitatea împrumuturilor, fie să accepte transferuri fiscale către bugetul Greciei – mecanism care presupune o formă de federalizare – fie să accepte ştergerea unei părţi semnificative din datoria guvernului de la Atena, se arată în raportul secret al FMI.