Potrivit lui Gerry Rice, principalele riscuri ale Brexit-ului sunt constituite de impactul macroeconomic şi cel asupra pieţelor financiare precum şi de creşterea incertitudinii. În aceste condiţii, purtătorul de cuvânt al FMI a apreciat că băncile centrale ar trebui să fie pregătite să ofere lichiditate sau să reducă volatilitatea în exces.
‘Este clar că a generat o incertitudine semnificativă pentru economia globală şi credem că acest lucru este posibil să afecteze creşterea pe termen scurt. Trebuie ca toţi decidenţii să fie gata să fie gata să ia măsuri decisive care să contracareze pe cât posibil acest lucru’, a spus Gerry Rice.
Potrivit purtătorului de cuvânt, efectele incertitudinii provocate de votul Brexit-ului vor fi încorporate în noile estimări privind evoluţia economiei mondiale ce vor fi publicate de FMI în data de 19 iulie.
În luna aprilie, FMI şi-a redus estimările privind evoluţia economiei globale în 2016, pentru a patra oară în decurs de un an, de la 3,4% până la 3,2%, ca urmare a slăbirii cererii globale şi a riscurilor geopolitice. Cea de-a cincea revizuire a estimărilor FMI pare foarte probabilă după ce săptămâna trecută Fondul şi-a redus estimările privind economia americană iar un oficial de la FMI a declarat miercuri că votul din Marea Britanie va duce la o revizuire a prognozelor de creştere pentru Germania.
Gerry Rice a subliniat că FMI nu este în măsură să spună dacă Marea Britanie ar trebui să invoce rapid Articolul 50 dar că instituţia financiară internaţională sfătuieşte atât Marea Britanie cât şi Uniunea Europeană să pună la punct o tranziţie lină şi predictibilă a relaţiei lor.