Un avertisment similar a venit marţi din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), potrivit căreia relansarea economiei globale riscă să deraieze dacă politicile monetare neconvenţionale, care au injectat zeci de miliarde de dolari în sistemul financiar mondial, nu sunt menţinute.
Într-un raport pregătit pentru summitul G20 de la Sankt Petersburg, FMI estimează că economiile emergente au o vulnerabilitate crescută la înăsprirea politicii monetare în SUA şi recomandă factorilor de decizie să fie gata să gestioneze o creştere a instabilităţii financiare.
‘Factorii de decizie ar trebui să lase cursul de schimb să răspundă la modificarea fundamentelor însă cu toate acestea trebuie să se protejeze de riscul unor ajustări dezordonate, inclusiv prin intervenţii pentru a calma volatilitatea excesivă’ se arată în raportul FMI.
Fondul se pregăteşte să-şi revizuiască în jos estimările pentru economiile emergente, însă chiar şi aşa se aşteaptă ca economia mondială să înregistreze o creştere accelerată în 2014 comparativ cu acest an graţie SUA şi altor economii avansate. În cazul zonei euro, FMI se aşteaptă ca relansarea să continue în trimestrul al treilea dar adaugă că cele 17 state membre trebui să majoreze oferta de credit prin repararea bilanţului băncilor şi realizarea de progrese spre uniunea bancară.
Pentru a reduce dezechilibrele economice globale, FMI a cerut economiilor care înregistrează surplusuri (cum sunt China şi Germania) să stimuleze cererea internă în timp ce ţările care înregistrează deficite, cum sunt statele de la periferia zonei euro, ar trebui să-şi îmbunătăţească competitivitatea externă.
Liderii din G20, grupul celor mai mari economii ale lunii se vor întâlni joi şi vineri la Sankt Petersburg.
Rezerva federală americană se apropie momentul în care va pune capăt programului de relaxare cantitativă, un program prin care a injectat miliarde de dolari în economia americană şi a condus la scăderea dobânzilor. Pe fondul încetării acestui program al Fed, fluxurile de capital încep să iasă de pe pieţele emergente pentru a reveni în SUA şi alte economii dezvoltate, ceea ce conduce la deprecierea monedelor emergente.