FMI susţine că nu a cerut închiderea televiziunii publice din Grecia
„Recentele decizii privind companiile de radio-difuziune publice sunt ale Guvernului. Programul economic al autorităţilor este susţinut de FMI şi prevede o reformă a administraţiei (…) dar nu face recomandări specifice în privinţa deciziilor ce implică aceste companii publice”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Fondului, Gerry Rice.
Guvernul grec a justificat închiderea posturilor de televiziune ERT, decisă la 11 iunie, prin necesitatea de a face economii la presiunea creditorilor internaţionali (FMI, Comisia Europeană, Banca centrală europeană).
În momentul acordării ajutorului FMI „identifică anvelopa bugetară alocată ţării şi obiectivele bugetare care sunt legate de aceasta dar nu stabileşte cum trebuie atinse (aceste obiective). Aceasta se întâmplă în Grecia dar şi în ţările în care suntem angajaţi”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Fondului într-o conferinţă de presă la Washington.
Închiderea brutală a televiziunii publice, o premieră într-o ţară democratică, a privat grecii de numeroase posturi străine (BBC, TV5, DeutscheWelle, CNN) şi a declanşat proteste la nivel mondial.
După ce a fost condamnat, luni, de justiţia administrativă să redeschidă temporar televiziunea, premierul grec Antonis Samaras a încercat că ofere garanţii partenerilor săi guvernamentali care se opun acestei decizii.