FMI trage un semnal de alarmă faţă de creşterea datoriilor companiilor
Potrivit unor simulări ale FMI, în situaţia unei crize severe, datoriile care riscă să nu poată fi plătite de companii ar putea să ajungă la 740 de miliarde de dolari, sau 35% din total.
‘Datoriile în pericol să nu poată fi plătite sunt mai mari în prezent decât în perioada care a urmat colapsului Lehman Brothers în luna septembrie 2008 şi mult peste nivelul de dinaintea crizei în Asia, Europa Emergentă, Orientul Mijlociu şi Africa’ apreciază FMI.
Studiul FMI descrie mai multe ameninţări la adresa economiei globale, într-un moment în care ţările îşi revin după criza creditului şi vor să se dezobişnuiască de banii ieftini pompaţi de băncile centrale. FMI susţine că ponderea firmelor slabe este cea mai mare în Argentina, Turcia, India şi Brazilia, unde reprezintă mai mult de jumătate din numărul total al firmelor. De asemenea, băncile din Ungaria, India, Indonezia, Malaezia şi Africa de Sud au cele mai mici provizioane pentru creditele cu pierderi şi ar putea fi nevoite să strângă noi capitaluri dacă debitorii vor intra în incapacitate. În plus, băncile se bazează prea mult în finanţarea lor pe datoriile pe termen scurt în loc de depozite, în special în America Latină şi economiile emergente din Europa, ceea ce reprezintă un risc în situaţiile de panică în rândul investitorilor.
În ceea ce priveşte zona euro, FMI avertizează că băncile sunt în continuare împovărate de credite neperformante, într-un moment în care sectorul financiar european este supus unor teste de stres. Fondul a cerut factorilor de decizie să găsească modalităţi pentru a permite companiilor să devină mai puţin dependente de bănci pentru credite. În acest sens ar trebui ajutate companiile de asigurări şi fondurile de pensii să acorde credite companiilor mici şi mijlocii care nu pot obţine credite de la bănci şi de asemenea să ajute firmele cu ratinguri mici să poată lista obligaţiuni.