Lagarde, citată de AFP, susţine că Ucraina trebuie să păstreze rezervele monetare importante pentru a asigura succesul programului de reforme economice şi „astfel, rezervele Băncii naţionale ucrainene nu pot fi utilizate pentru serviciul datoriei externe fără ca guvernul să nu contracteze mai multe datorii, ceea ce ar fi incompatibil cu succesul operaţiunii”.
Declaraţia intervine în timp ce creditorii privaţi ai Kievului au sugerat autorităţilor ucrainene să recurgă la rezervele sale pentru a-i plăti, o sugestie imediat respinsă de ministrul de finanţe Natalie Jaresko.
La rândul său, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a repetat vineri ameninţările că va îngheţa plata datoriei externe abisale a Ucrainei în caz de eşec al negocierilor în curs asupra restructurării, argumentând că ţara sa trebuie să finanţeze conflictul din estul separatist prorus.
Fondul Monetar Internaţional s-a angajat să plătească Ucrainei 17,5 miliarde de dolari în patru ani în cadrul programului de reforme economice.
În paralel, Kievul s-a angajat în negocieri cu creditorii săi privaţi pentru a-şi reeşalona datoria ce explodează după trei ani de recesiune economică şi costul conflictului din estul ţării cu rebelii. Aceste negocieri ar trebui în principiu să conducă la eliberarea suplimentară a 15 miliarde de dolari care ar fi economisiţi din serviciul datoriei.
Sursa: Agerpres