Potrivit ediţiei de luni a săptămânalului Der Spiegel, Fondul va solicita autorităţilor de la Berlin să cheltuiască mai mult pentru dezvoltarea infrastructurii şi stimularea creşterii economice.
Germania trebuie totodată să încurajeze consumul privat şi investiţiile companiilor prin reforme fiscale, se mai arată în articolul care nu precizează sursa informaţiilor.
Cu o populaţie îmbătrânită, există riscul ca potenţialul de creştere a economiei Germaniei să scadă sub 1% în anii următori, avertizează FMI.
Şomajul din Germania se află la cel mai redus nivel de la reunificarea ţării, procesul de îmbătrânire a populaţiei se accentuează, iar companiile se confruntă cu un deficit de forţă de muncă specializată. Din acest motiv, responsabilii economici au cerut guvernului să încurajeze imigraţia pentru rezolvarea problemei.
Conform estimărilor guvernamentale, până în 2020 numărul locurilor de muncă vacante va ajunge la 1,8 milioane.
Pentru rezolvarea problemei, guvernul german a încercat să faciliteze recunoaşterea diplomelor străinilor şi a relaxat condiţiile pentru acordarea dreptului de rezidenţă permanentă, reducând nivelul venitului minim necesar de la 66.000 de euro pe an la 48.000 de euro pe an.