În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet internaţional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-şi repună economia pe picioare. În luna mai, FMI a eliberat o primă tranşă de 3,2 miliarde de dolari din acest program pe doi ani.
‘Misiunea a ajuns la un acord cu autorităţile ucrainene cu privire la politicile necesare pentru finalizarea primei revizuirii a acordului stand-by…Ne aşteptăm ca acest proces să se finalizeze în săptămânile următoare’, a declarat şeful misiunii FMI la Kiev, Nikolay Gueorguiev.
Acesta a precizat că cea de a două tranşă ar putea să se ridice la 1,4 miliarde de dolari, chiar dacă estimările sale potrivit cărora economia ucraineană se va contracta cu 6,5% în acest an sunt superioare estimărilor anterioare privind un declin de 5%.
În ultimii doi ani, economia Ucrainei a stagnat, iar analiştii au avertizat că în acest an va intra în recesiune, în pofida ajutorului oferit de FMI, în condiţiile în care rebelii pro-ruşi au paralizat activitatea economică în zona industrială din estul Ucrainei şi i-au speriat pe investitorii străini.
La începutul acestei luni, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk s-a declarat optimist că Ucraina va primi cea de a doua tranşă din programul de asistenţă cu FMI, deoarece Guvernul de la Kiev a îndeplinit toate criteriile necesare. În acelaşi timp, Iaţeniuk şi-a exprimat speranţa că Fondul va ţine cont de tensiunile la care este supus bugetul de stat, ca urmare a cheltuielilor neprevăzute apărute în conflictul cu rebelii pro-ruşi din estul ţării.