FMI vine mâine în România

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, condusă de către Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI pentru România, se va afla în vizită oficială de lucru la Bucureşti începând cu data de 31 iulie, timp de două săptămâni, pentru cea de-a şasea misiune de evaluare.
Economica.net - lun, 30 iul. 2012, 06:24
FMI vine mâine în România

Potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Bulgaria şi România, Tonny Lybek, negocierile cu autorităţile de la Bucureşti sunt programate în perioada 31 iulie – 13 august, şeful delegaţiei Fondului urmând să sosească în România pe data de 1 august şi să părăsească ţara noastră pe 14 august a.c., scrie Agerpres.

‘Vizita FMI va avea loc în acelaşi timp cu cea a delegaţiilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Pe durata acesteia, delegaţiile vor avea întâlniri şi discuţii cu autorităţile statului şi cu mediul de afaceri, reprezentanţi ai băncilor, societăţii civile şi partidelor politice’, a menţionat Lybek, într-un comunicat FMI.

Acesta a adăugat că şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, va comunica concluziile discuţiilor din România la finalul vizitei, respectiv în data de 13 august a.c.

Reprezentantul FMI a subliniat faptul că ‘autorităţile române negociază un angajament preventiv Stand-By cu Fondul, asta însemnând că acestea nu intenţionează să utilizeze resursele disponibile’.

Cea de-a cincea misiune de evaluare a FMI, CE, BM a avut loc la finele lunii aprilie – începutul lunii mai, în perioada 27 aprilie-7 mai 2012.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, declara pe 25 iulie că un nou acord preventiv este util pentru România, în condiţiile în care economia românească consumă mai mult decât produce, şi probabil că va fi semnat unul, tot pe doi ani, pentru perioada 2013-2015.

‘Un nou acord preventiv cu FMI este util (…) Atâta timp cât economia românească, România în ansamblu, absoarbe, consumă şi investeşte mai mult decât produce, reflectat în Produsul Intern Brut, este nevoie de finanţare externă (…) Este prematur să vorbim despre sumă, importantă este decizia de natură strategică şi vizând un termen mediu. Vorbim de un acord care va fi, probabil, tot pe doi ani, între 2013-2015, aşa încât detaliile tehnice le vom avea atunci când vom discuta cu partenerii internaţionali’, afirma Georgescu.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...