FMI vine mâine în România

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, condusă de către Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI pentru România, se va afla în vizită oficială de lucru la Bucureşti începând cu data de 31 iulie, timp de două săptămâni, pentru cea de-a şasea misiune de evaluare.
Economica.net - lun, 30 iul. 2012, 06:24
FMI vine mâine în România

Potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Bulgaria şi România, Tonny Lybek, negocierile cu autorităţile de la Bucureşti sunt programate în perioada 31 iulie – 13 august, şeful delegaţiei Fondului urmând să sosească în România pe data de 1 august şi să părăsească ţara noastră pe 14 august a.c., scrie Agerpres.

‘Vizita FMI va avea loc în acelaşi timp cu cea a delegaţiilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Pe durata acesteia, delegaţiile vor avea întâlniri şi discuţii cu autorităţile statului şi cu mediul de afaceri, reprezentanţi ai băncilor, societăţii civile şi partidelor politice’, a menţionat Lybek, într-un comunicat FMI.

Acesta a adăugat că şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, va comunica concluziile discuţiilor din România la finalul vizitei, respectiv în data de 13 august a.c.

Reprezentantul FMI a subliniat faptul că ‘autorităţile române negociază un angajament preventiv Stand-By cu Fondul, asta însemnând că acestea nu intenţionează să utilizeze resursele disponibile’.

Cea de-a cincea misiune de evaluare a FMI, CE, BM a avut loc la finele lunii aprilie – începutul lunii mai, în perioada 27 aprilie-7 mai 2012.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, declara pe 25 iulie că un nou acord preventiv este util pentru România, în condiţiile în care economia românească consumă mai mult decât produce, şi probabil că va fi semnat unul, tot pe doi ani, pentru perioada 2013-2015.

‘Un nou acord preventiv cu FMI este util (…) Atâta timp cât economia românească, România în ansamblu, absoarbe, consumă şi investeşte mai mult decât produce, reflectat în Produsul Intern Brut, este nevoie de finanţare externă (…) Este prematur să vorbim despre sumă, importantă este decizia de natură strategică şi vizând un termen mediu. Vorbim de un acord care va fi, probabil, tot pe doi ani, între 2013-2015, aşa încât detaliile tehnice le vom avea atunci când vom discuta cu partenerii internaţionali’, afirma Georgescu.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni europene
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni ...
Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a răspuns noului pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene extinzând semnificativ lista oficialilor UE şi ai statelor membre care au......
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat documentele de finanţare pentru ...
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul de Externe italian şi alte obiective din Italia, printre care două aeroporturi din Milano, au fost sâmbătă ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent electric. Unde va fi amplasat parcul fotovoltaic
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România în industria producătoare de tâmplărie de aluminiu printr-o companie ...