FMI: Zona euro încă are nevoie ca BCE să majoreze dobânzile
În analiza economiei celor 20 de ţări din zona euro, FMI a apreciat că autorităţile trebuie să ajungă rapid la un acord privind reformarea reglementărilor fiscale ale UE, care susţin valoarea euro.
„Trebuie continuată înăsprirea politicii monetare pentru a readuce inflaţia la ţinta BCE de 2% în timp util”, se arată în raportul FMI prezentat Eurogrupului şi BCE.
De asemenea, FMI a cerut guvernelor din zona euro să ajute BCE prin reducerea cheltuielilor, deoarece creşterea economiei ar urma să fie modestă anul acesta şi anul viitor, în pofida înăspririi condiţiilor financiare.
„Consolidarea fiscală va ajuta la atenuarea presiunilor inflaţioniste şi va reconstrui spaţiul fiscal”, se arată în raport.
În mai, Comisia Europeană previziona o îmbunătăţire a finanţelor publice în zona euro, deficitul bugetar urmând să scadă la 2,4% din PIB în 2024 şi 3,2% din PIB în 2023, de la 3,6% din PIB în 2022.
De asemenea, conform previziunilor Executivului comunitar, nivelul datoriei ca procent în PIB în zona euro va scădea la 90,8% anul acesta şi la 89,9% anul viitor, de la 93,1% anul trecut.
Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat joi că Banca Centrală Europeană ar putea majora din nou dobânzile la reuniunea de politică monetară din iulie.
Dacă nu va exista o schimbare profundă a economiei, „este posibil să continuăm majorarea dobânzilor luna viitoare. Nu ne gândim să facem pauză”, a anunţat Lagarde la scurt timp după ce Consiliul guvernatorilor BCE a informat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.
„Inflaţia scade progresiv dar este proiectată să rămână la un nivel prea ridicat prea mult timp”, a informat BCE într-un comunicat, după reuniunea de politică monetară.
Lagarde a declarat că sugestia ei privind noi majorări de dobânzi în viitor „nu reprezintă probabil o surpriză” şi BCE „este decisă să-şi îndeplinească obiectivul” de a reduce inflaţia la 2% „în timp util”.