FNGCIMM a acordat în numai cinci zile credite de peste 130 de milioane de lei pentru IMM Invest și Agro IMM Invest
Conform datelor centralizate, au fost acordate 278 de garanţii în nume şi cont stat, în valoare de 130.156.933 lei, care au susţinut credite de 155.293.952 lei.
De la începutul acestui an, FNGCIMM a introdus în economie, prin toate programele pe care le gestionează, garanţii în valoare de 422.781.036 de lei, care au susţinut credite în valoare de 455.909.444 de lei acordate unui număr de 498 de IMM-uri.
„În premieră, programele guvernamentale de garantare menite să sprijine mediul antreprenorial au demarat foarte devreme, încă din luna februarie, fiind primele măsuri operaţionalizate pentru IMM-uri (….) Ne propunem să consumăm plafonul de garantare alocat în perioada de valabilitate a Cadrului Temporar actual pentru a permite antreprenorilor să acceseze cât mai rapid facilităţile de finanţare, iar plafoanele de garantare în valoare totală de 7,5 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocări pentru IMM Invest şi 2,5 miliarde lei pentru Agro IMM Invest, să fie epuizate până la jumătatea acestui an. De asemenea, astăzi, în şedinţa Consiliului de Administraţie al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare – AECM (…), am propus să susţinem demersul AECM adresat Comisiei Europene pentru prelungirea perioadei de valabilitate a Cadrului Temporar până la 31 decembrie 2022, precum şi creşterea intensităţii ajutorului de stat de minimis de la 200.000 euro la 500.000 euro acordat IMM-urilor în ultimii 3 ani fiscali”, a declarat Dumitru Nancu (foto), directorul general al FNGCIMM.
Potrivit sursei citate, de la operaţionalizarea Programului IMM Invest România şi a subprogramului Agro Invest, prin adoptarea de către Guvernul României a HG nr. 206/14.02.2022, plafoanele de garantare aferente celor 20 de finanţatori participanţi în programul IMM Invest România au fost alocate, nivelul de suprasubscriere al băncilor depăşind cu peste 275% plafonul disponibil pentru IMM Invest şi cu 166% pentru Agro IMM Invest.
Programul IMM Invest cu subprogramul său Agro IMM Invest este instrumentul financiar de susţinere a IMM-urilor cu cel mai mare succes din ultimii 30 de ani.
În anul 2020 au beneficiat de credite cu garanţii de stat un număr de peste 25.000 de firme. Rezultatele implementării programului IMM Invest România – ediţia 2021, demarat în data de 23 aprilie 2021, înregistrează circa 17.000 de credite garantate, cu o valoare a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM de peste 10,5 miliarde lei, ce au susţinut credite de peste 12,8 miliarde lei.
Subprogramul Agro IMM Invest este primul program guvernamental adaptat nevoilor specifice IMM-urilor din sectorul agricol, pescuit, acvacultură, precum şi ale sectorului alimentar. Ajutorul de stat aferent acoperă costurile de finanţare şi include, ca facilitate suplimentară faţă de IMM Invest, o componentă de grant de 10% din valoarea finanţării. De la lansarea sa, în luna aprilie 2021, prin subprogramul Agro Invest, au fost acordate 2.500 de credite/garanţii solicitate de IMM-uri, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM depăşind 2,1 miliarde lei, cu o valoare a finanţării mai mare de 2,6 miliarde lei.
„IMM-urile care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate stipulate în program pot apela la garanţiile din surse proprii FNGCIMM, care se acordă, atât pentru credite de investiţii, cât şi pentru credite pentru capital de lucru, valoarea maximă a garanţiei, în funcţie de finanţator, fiind între 1,6 milioane lei şi 2,4 milioane lei. Perioada maximă de garantare este de 36 luni, cu posibilitate de prelungire pe perioade consecutive de 36 de luni în cazul creditelor pentru capital de lucru. În cadrul Programului înfiinţat în baza OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiar nebancare anumitor categorii de debitori, rolul FNGCIMM este de a garanta creditorilor sumele reprezentând dobânzi amânate la plată şi de a prelua riscul neîndeplinirii obligaţiilor ce le revin debitorilor. În prezent, FNGCIMM SA-IFN continuă acest program pentru un număr de 47.593 debitori, în acest an valoarea addendumurilor emise fiind de 128.539.010 lei”, se menţionează în comunicat.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
Instituţia deţine o poziţie importantă în conducerea Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare – AECM prin alegerea directorului general, Dumitru Nancu, în funcţia de vicepreşedinte al asociaţiei în data de 22 septembrie 2021.