Focar de pesta micilor rumegătoare în județul Timiș. 600 de oi vor fi sacrificate

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a declarat, luni, că Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş a confirmat un focar de pesta micilor rumegătoare (PMR) într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, în urma examinării probelor şi emiterea buletinelor de analiză, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) şi vor fi sacrificate aproape 600 de capete de ovine, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 26 aug. 2024, 17:39
Focar de pesta micilor rumegătoare în județul Timiș. 600 de oi vor fi sacrificate

În cadrul şedinţei cu membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor (CLCB) Timiş, care a avut loc luni, au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii, arată un comunicat al Prefecturii Timiş.

Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului pestei micilor rumegătoare s-au stabilit cele două zone circulare de protecţie şi supraveghere de 0-3 km şi respectiv 0-25 km din jurul focarului de PMR din localitatea Clopodia.

Astfel, zona de protecţie (0-3 km) include localitatea Clopodia, iar zona de supraveghere (0-25 km) include 23 de localităţi timişene: Jamu Mare, Ferendia, Lăţunaş, Gherman, Percosova, Butin, Semlacul Mic, Moraviţa, Stamora Germană, Dejan, Gaiu Mic, Roviniţa Mică, Breştea, Denta, Roviniţa Mare, Şemlacul Mare, Deta, Sângeorge, Berecuţa, Opatiţa, Birda, Gătaia șiSculia.

Din judeţul Caraş-Severin sunt vizate 28 de localităţi: Ramna, Mercina, Vărădia, Greoni, Bocşa, Ticvaniu Mic, Grădinari, Ticvaniu Mare, Jitin, Comorâşte, Secăşeni, Giurgiova, Cârnecea, Forotic, Brezon, Calina, Surducul Mare, Rafnic, Dognecea, Doclin, Tirol, Biniş, Ocna De Fier, Fizeş, Măureni, Berzovia, Gherteniş și Şoşdea.

În aceste zone, instituţiile abilitate cu atribuţii în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislaţia sanitară veterinară.

În urma hotărârii adoptate de CLCB Timiş, s-a aprobat uciderea sub control oficial şi neutralizarea prin îngropare a materiilor de risc din cadrul focarului a ovinelor din exploataţia identificată, ce deţine un număr de aproximativ 600 de capete de ovine.

Pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Primul focar de pesta micilor rumegătoare a apărut în România la o fermă din județul Tulcea, în urmă cu mai bine de o lună. Pe 1 august, Ministerul Agriculturii le-a cerut fermierilor să oprească deplasarea animalelor pentru un interval de trei săptămâni.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Prelungirea plafonării preţurilor la energie şi în 2025 poate fi o variantă. Vom face o evaluare
Burduja: Prelungirea plafonării preţurilor la energie şi în 2025 poate fi o variantă. Vom face o evaluare
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că prelungirea şi în 2025 a plafonării preţurilor poate fi o variantă pentru ca populaţia să nu fie afectată de "anomaliile de pe piaţa......
Reuters: Nouă state europene se opun reluării misiunilor FMI în Rusia
Reuters: Nouă state europene se opun reluării misiunilor FMI în Rusia
Nouă state europene au protestat vineri contra planurilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) de a relua misiunile în ...
Ce spune Burduja despre planul României pentru a scăpa de „preţurile enorme” la energie
Ce spune Burduja despre planul României pentru a scăpa de „preţurile enorme” la energie
Miniştrii Energiei din România, Bulgaria şi Grecia şi-au propus ca în 10 zile să definească un plan preliminar pe ...
BYD face angajări pe bandă rulantă. Producătorul de automobile electrice a devenit unul din cei mai mari angajatori din China
BYD face angajări pe bandă rulantă. Producătorul de automobile electrice a devenit unul din cei mai mari angajatori din ...
BYD a început să facă angajări pe bandă rulantă, ajungând vineri la peste 900.000 de salariaţi, a informat unul dintre ...