Focar de viremia de primăvară a crapului în județul Alba. Boala apare pentru prima dată după 2017
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat existența unui focar cu virusul ce produce viremia de primăvară a crapului ce a afectat o exploatație din Stremț, județul Alba, potrivit informațiilor publicate de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor. Conform sursei citate, 30 de crapi au murit din cauza virusului confirmat de laboratorul IDSA în data de 27 mai. Acesta este primul focar de acest tip confirmat în România, din noiembrie 2017.
Viramia de primăvară a crapului este o boală virală a unor specii de pești din iaz, care determină edemuri pe corp, solzi zdrențuiți, ochi bombați, prezența hemoragiilor punctiforme sau focale la baza înotătoarelor pectorale și abdominale.
Boala este una de sezon, apare la începutul primăverii, la o temperatură în rezervoare de 10-14 ° C. Focarele pot provoca pierderi economice substanțiale, fiind mortală la peștii tineri, cu rate de mortalitate de până la 90%. În Europa, unde această boală este endemică de cel puțin cincizeci de ani, 10-15% din crapii de un an sunt pierduți în fiecare an din cauza VPC. Virusul cauzal poate fi răspândit prin paraziți și este dificil de eradicat. Odată stabilit într-un iaz, eliminarea virusului poate necesita distrugerea întregii vieți acvatice.
Începând cu 2002, au fost raportate mai multe focare de VPC în SUA, fiind afectate atât specii cultivate, cât și specii sălbatice.
Nu există niciun indiciu că VPC reprezintă o amenințare pentru om.