Conform unui comunicat, potenţialul turistic al României ne poate permite să primim anual de 10 ori mai mulţi turişti străini, mai precis 20 de milioane, în loc de circa 2,5 milioane, atât câţi sunt înregistraţi, anual, în prezent. Ca atare, aportul turismului la PIB poate fi de minim 10% şi nu de 2%, cât este înregistrat acum.
‘Potenţialul turistic al României ne permite să primim 20 de milioane de turişti străini pe an. Avem infrastructura de cazare necesară pentru a primi mai mulţi turişti, avem tematicile UNESCO, atracţii naturale, un relief variat, obiceiuri şi tradiţii autentice. Felicit iniţiativa Guvernului de a reduce TVA pentru servicii hoteliere la 5%, însă consider că este nedrept ca TVA pentru agenţiile de turism, care sunt argintul viu al turismului, să rămână 19%, cel puţin pentru agenţiile specializate pentru incoming şi turism intern. Pentru că aceste agenţii aduc turiştii şi îi trimit la hoteluri, generând astfel un profit sănătos dintr-o activitate de export. Iar turismul poate creşte nelimitat, fără intervenţia statului’, subliniază Gheorghe Fodoreanu.
Potrivit acestuia, în 2018, touroperatorii români specializaţi pe incoming au înregistrat creşteri cuprinse între 20% şi 50% ale încasărilor din exportul de servicii.
‘În prezent, dacă România vrea bani, este momentul să adaptăm legislaţia română care asigură finanţările la târgurile şi evenimentele internaţionale de turism la cea europeană. De exemplu, este revoltător faptul că România nu a plătit încă standul pentru cel mai important târg de turism al toamnei – World Travel Market de la Londra – în timp ce Bulgaria a achitat, de exemplu, standul încă de acum două luni şi beneficiază de o campanie de promovare agresivă. Ar trebui să schimbăm legislaţia pentru a fi favorabilă turismului. Reprezentanţii incomingului românesc solicită să primească mesajele din partea Ministerului Turismului şi să încerce rezolvarea tuturor problemelor. Ministerul de resort a început să comunice destul de bine, dar este nevoie şi de un receptor care să-i asculte doleanţele şi propunerile’, este de părere Gheorghe Fodoreanu.
Acesta avertizează că, la ora actuală, nu avem programul târgurilor internaţionale de turism la care Ministerul Turismului va participa în 2019. Pe de altă parte, nu se ştie sub ce formă vor fi redeschise birourile de promovare turistică ale României în străinătate. „Toate acestea, în contextul în care vânzarea produsului turistic România pentru sezonul 2019, pe pieţele externe, a început deja şi va fi finalizată în martie, anul viitor”, subliniază Fodoreanu.