Fondator al primului serviciu de car-sharing din România: Este o fiţă să iei 50 de maşini electrice pentru Bucureşti

Demis Ghindeanu, fondator al GetPony, primul serviciu de car-sharing din România, apreciază că este o fiţă să te dotezi cu o flotă de 50 de maşini electrice în Bucureşti, în condiţiile în care nu sunt suficiente staţii de încărcare. Pe de altă parte, pe piaţa de car-sharing din Capitală şi-a făcut recent intrarea cu 20 de automobile electrice BMW i3 şi cea mai mare bancă din România.
Economica.net - sâm, 25 nov. 2017, 19:39
Fondator al primului serviciu de car-sharing din România: Este o fiţă să iei 50 de maşini electrice pentru Bucureşti

Startup-ul GetPony, înfiinţat în Cluj în urmă cu doi ani de Demis Ghindeanu şi Iulian Pădurariu, s-a extins în Bucureşti încă de anul trecut cu cinci BMW i3. Pe lângă cele cinci maşini electrice, flota companiei din Capitală mai cuprinde 15 Mini şi va creşte cu încă 20 de Smart-uri până la finele anului. De asemenea, flota din Cluj – Napoca a GetPony a ajuns la 60 de maşini Volkswagen Up, Smart şi Mini.

Deşi maşinile electrice sunt foarte cerute, din cauză că nu sunt staţii suficiente pentru a le încărca, antreprenorul clujean alege extinderea prin intermediul maşinilor care funcţionează cu carburanţi convenţionali.

„Este o fiţă să iei 50 de maşini electrice, pentru că nu prea ai ce să faci cu ele”, spune Ghindeanu. Potrivit acestuia, cele 5 BMW i3 din flota din Capitală sunt încărcate zilnic şi mereu se formează cozi la cele câteva staţii de încarcare rapidă ( de 50 kW, care încarcă în 40 de minute la 80% din capacitate).

De asemenea, acesta consideră că reţeaua electrică din Centrul Capitalei nu poate suporta înfiinţarea unor astfel de staţii, care consumă foarte mult.

Pe de altă parte, cea mai mare bancă din România, BCR, a lansat recent eGo, serviciu de car sharing exclusiv electric. Serviciul eGo este accesibil printr-o aplicaţie dedicată, care permite localizarea şi rezervarea autoturismelor, în timp ce cheia maşinii este înlocuită exclusiv de cardul bancar contactless BCR.

Fondatorul GetPony spune că nu se teme de BCR, apreciind că este binevenită concurenţa pe piaţa de car-sharing. Acesta subliniază că, spre deosebire de serviciului BCR, dedicat exclusiv clienţilor băncii ce deţin carduri contactless, serviciul GetPony este disponibil tuturor celor care descarcă aplicaţia, maşinile putând fi deschise cu telefonul. De asemenea, acestea pot fi lăsate oriunde în Bucureşti, adaugă Demis Ghindeanu.

Şi în cazul BCR eGO, utilizatorii pot ridica şi lăsa maşinile în orice punct al Bucureştiului, dar există totuşi recomandarea de a fi parcate într-o zona predefinită (zona centrală şi de nord a Bucureştiului). Clienţii care vor lăsa maşinile conectate la una dintre staţiile de încărcare disponibile vor beneficia de bonusuri suplimentare.

Planurile tarifare pentru utilizarea serviciului BCR eGO pot fi consultate prin aplicație; acestea vor varia in functie de alegerea unor pachete predefinite ( retail, corporate). Tariful de baza pentru clientii retail BCR va fi 10 lei „pornirea” (cost fix per cursa) plus 0,4 lei/minut tva inclus, putand fi cumparate segmente de cate jumatate de ora.

Maşinile puse la dispoziţie de BCR prin eGo sunt în totalitate autovehicule electrice BMW i3, care pot transporta până la 4 persoane. Bateria de înaltă tensiune a automobilului poate fi încărcată la o staţie publică DC (curent continuu) de 50 kW în doar 40 de minute la 80% din capacitate și oferă o autonomie medie de 200 de kilometri în condiţii normale de utilizare. Modelul BMW i3 accelerează de la 0 la 100 km/h în 7,3 secunde, având un motor de cu o putere maximă 170 CP şi un cuplu maxim de 250 Nm.

„Conform unui studiu intern BMW Group pentru serviciile noastre de car sharing din Europa, 38% dintre clienţii acestui program şi-au vândut maşina personală. În multe cazuri este vorba de automobile mai vechi şi puţin eficiente. Automobilele electrice şi serviciile de car sharing sunt combinaţia perfectă pentru a reduce poluarea şi aglomeraţia din marile oraşe”, a declarat Dana Popescu, Brand Manager BMW i România.

Car-sharing electric şi la Iaşi

După Cluj – Napoca şi Bucureşti, serviciul de car-sharing a fost implementat şi la Iaşi. Grupul Tester, fondat de omul de afaceri Bogdan Toporaş Piţigoi, a lansat anul acesta primul serviciu de car sharing integral electric din Capitala Moldovei, cu o investiţie de 250.000 de euro.

Denumit Caby, serviciul este dedicat deocamdată angajaţilor companiilor care au contract cu Tester Grup, însă Bogdan Piţigoi intenţionează să extindă acest serviciu către toţi ieşenii.

Flota Caby este formată deocamdată din 10 maşini electrice, dar ar putea fi extinsă în funcţie de cererea din piaţă. Flota Caby este deservită de cele şase staţii de încărcare ale Tester Grup, la care s-ar putea adăuga alte trei.

De asemenea, reprezentanţii grupului Tester spun că au primit asigurări din partea Primăriei Iaşi că vor fi înfiinţate prize suplimentare, dar şi că vor fi oferite locuri de parcare gratuite pentru maşinile electrice.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul sârbesc Lista Sârbă a fost acceptat în alegerile din Kosovo, după ce inițial a fost respins
Partidul sârbesc Lista Sârbă a fost acceptat în alegerile din Kosovo, după ce inițial a fost respins
O a doua instanţă a Comisiei electorale din Kosovo a anulat miercuri decizia luată luni de a respinge participarea principalului partid sârb din Kosovo la viitoarele alegeri legislative,......
Portugalia – Excedentul bugetar s-a atenuat uşor până la 1% din PIB
Portugalia – Excedentul bugetar s-a atenuat uşor până la 1% din PIB
Portugalia a înregistrat în perioada septembrie 2023 - septembrie 2024 un excedent bugetar de 1% din PIB, faţă de un ...
Mirela Covașă, fost director financiar la NEPI Rockcastle, numită membru al Consiliului de Administrație al CPI Property Group, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România
Mirela Covașă, fost director financiar la NEPI Rockcastle, numită membru al Consiliului de Administrație al CPI Property ...
Mirela Covașă, care a fost director financiar al NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, a fost ...
Scurtă istorie a anului 2024. Inflație, revolte și schimbări de raporturi de putere mai peste tot în lume
Scurtă istorie a anului 2024. Inflație, revolte și schimbări de raporturi de putere mai peste tot în lume
Inflația a scăzut în majoritatea economiilor din lume în 2024, dar alegătorilor nu le-a păsat. Supărați de creșterea ...