Fondatorul aşa-zisului „Facebook rusesc” a părăsit Rusia
‘Nu sunt în Rusia şi nu am nicio intenţie să mă întorc’, a declarat Durov pentru portalul american TechCrunch, specializat în informaţii din domeniul tehnologiilor.
‘Mă tem că nu mai există întoarcere. Nu mai există, după ce am refuzat public să cooperez cu autorităţile. Nu pot să mă suporte’, a mărturisit Durov pentru portalul citat.
Joia trecută, tânărul creator al aşa-zisului ‘Facebook rusesc’ a declarat că în decembrie 2013 a refuzat să transmită către FSB (serviciul federal de securitate, fostul KGB) datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan, care a avut un rol central în mişcarea de contestare proeuropeană din Ucraina. El a afirmat, pe pagina sa de pe VKontakte, că a face ceea ce i s-a solicitat ar fi fost ‘nu doar contrar legii, ci şi o trădare a milioanelor de locuitori ai Ucrainei care au încredere’ în reţea.
Reţeaua socială, care şi-a depăşit în fosta URSS concurentul american, având peste 100 de milioane de utilizatori, a acceptat luni misterioasa demisie a fondatorului său, pe care acesta şi-o anunţase public la 1 aprilie pentru a reveni apoi asupra deciziei, afirmând că a fost o glumă de ziua păcălelilor.
Durov, care mai susţine că, ‘din păcate, (situaţia din Rusia) este incompatibilă în momentul de faţă cu business-ul pe internet’, este de câteva luni în dispută cu fondul de investiţii United Capital Partners (UCP), ce deţine 48% din VK şi care îl acuză că a folosit resursele VK pentru a crea, anul trecut, aplicaţia de mesagerii instantanee de mare succes Telegram, independentă de reţeaua socială.
În ce-l priveşte, gigantul rus al internetului Mail.ru, care îl susţine pe Durov şi deţine celelalte 52% din capitalul VK, a anunţat marţi că ‘nu consideră demisia lui Pavel Durov din postul de director general drept un fapt împlinit’.
Întrebat în legătură cu proiectele sale, Durov, care nu precizează unde se află, a mai afirmat că va ‘începe probabil construirea unei reţele sociale mobile, în acest an’.