Fondatorul Safety, liderul din brokeraj, iese la cumpărături după ce a vândut unui gigant finanțat de cel mai mare fond din lume și șeicii din Abu Dhabi. „Atacă” deja ținte din top 5

Al doilea mare val de consolidări din istoria intermedierii în asigurări a devenit o certitudine. De data aceasta nu mai este vorba doar despre brokeri foarte mici, care funcționează mai mult ca simpli agenți, ci și de firme medii și chiar mari. Cel mai probabil, în următorul an vom asista la reducerea substanțială a numărului de jucători, concomitent cu o consolidare a intermediarilor de top.
Şerban Buşcu - mar, 19 dec. 2023, 22:21
Fondatorul Safety, liderul din brokeraj, iese la cumpărături după ce a vândut unui gigant finanțat de cel mai mare fond din lume și șeicii din Abu Dhabi.

Viorel Vasile, fondatorul Safety Broker, liderul intermedierii în asigurări din România, a vândut toată participația pe care o deținea la firma pe care a înființat-o, după ce a cedat și pachetul de 15% din acțiuni pe care îl mai deținea. Vasile nu dă detalii în ceea ce privește sumele încasate, care potrivit estimărilor Economica se ridică la 8-10 milioane de euro (n.r. suma care a revenit exclusiv lui Viorel Vasile, nu valoarea întregii tranzacții), dar confirmă că nu mai deține acțiuni ale Safety Broker.

„Nu mai sunt acționar la Safety Broker, Unilink Europe și Acrisure CEE fiind noii acționari.  Dosarul este în curs de avizare  la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În schimbul acțiunilor Safety Broker am optat pentru acțiuni preferențiale type C pentru management, cu randament anual garantat, emise de Acrisure LLC”, ne-a declarat Viorel Vasile, care în acest moment este președintele board-ului Safety Broker.

Amintim că Safety Broker a trecut prin mai multe tranzacții în ultimii doi ani. Inițial, controlul a fost preluat de polonezii de la Unilink, cel mare broker din regiune, care avea atunci ca acționar și fondul care a deținut în România lanțul de magazine Profi și apoi Noriel.

AICI detalii despre Unilink și vânzarea pachetului majoritar al Safety

Ulterior, americanii de la Acrusire au preluat controlul Unilink și, automat și pe cel al Safety. Acrisure este o companie din State Unite ale Americii (SUA) cu o dinamică uluitoare. În doar câțiva ani, prin atragerea unor investitori de calibru din zona fondurilor e investiții, Acrisure a ajuns să se lupte cu giganți cu tradiție de peste 100 de ani, cum ar fi Marsh sau Aon, pentru un loc în topul mondial al brokerilor.

AICI mai multe despre Acrisure, broker care are ca acționari cel mai mare fond din lume, dar și șeicii din Abu Dhabi.

La cumpărături: De la mici, la medii și, acum, la top 5. Viorel Vasile a preluat, printr-un vehicul, peste 6% din Transilvania Broker, primul intermediar listat la BVB. Ce urmează?

Beneficiind de capitalul obținut prin vânzarea deținerilor la Safety Broker și speculând și dificultățile pe care întâmpină mai ales brokerii mici și medii pe fondul plfonării comisioanelor pentru vânzarea RCA, Viorel Vasile a trecut la achiziții. Mai întâi a cumpărat Orizont Broker, Star Broker și Insia România (societate care a funcționat sub umbrela Marsh România, liderul local din corporate), brokeri mai mici.

Apoi a achiziționat Globasig, un intermediar de nivel mediu cu o imagine bine formată în piață (Antonio Babeti, fondatorul Globasig, a devenit director de vânzări la Safety Broker), iar cel mai recent a „atacat” top 5 intermediari cumpărând circa 6,5% din acțiunile Transilvania Broker (TBK), primul intermediar român listat la BVB, prin intermediul vehiculului Safety Credit.

Viorel Vasile nu vrea încă să dea detalii despre ce va urma, însă este foarte probabil că pachetul de 6,5% este doar „intrarea” la TBK, în viitor fiind posibil chiar ca Vasile să ia controlul societății. În orice caz, cel mai probabil, pachetul său va crește în următoarea perioadă. Pe de altă parte, fondatorul Safety lasă de înțeles că nu se va opri aici cu posibilele achiziții și că se uită atent la oportunități în piață.

Safety Broker a încheiat anul 2022 cu prime brute interemdiate de peste 1 miliard de lei, fiind primul broker care atinge această bornă. Transilvania Broker este și el un intermediar de dimensiuni mari, marcând un nivel PBI de peste 795 de milioane de lei în 2022.

Este încă un semn că piața trece prin al doilea mare val de consolidări din istoria sa. Și alți brokeri mari au discuții pentru preluarea unor jucători mai mici și probabil că vor muta și giganții internaționali în zona de corporate. Având în vedere că piața este concentrată la vârf, adică 20 de jucători dețin circa 70 % din total piață, este de așteptat ca, pe termen lung, având în vedere și dimensiunile pieței locale, să nu rămână mai mult de 20-30 de jucători pe asigurări generale și încă 3-5 jucători pe asigurări de viață.

Primul val masiv de consolidări a avut loc în 2016, când, sub conducerea lui Mișu Negrițoiu, ASF a luat primele măsuri în sensul dinamizării profesionalizării brokerilor. Impunerile venite atunci, inclusiv capitalul minim necesar, au făcut ca sute de brokeri să fie înghițiți.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...