Fondul care despăgubește deponenții în caz de faliment bancar se va putea împrumuta cu garanția statului-Proiect OUG

Guvernul propune modificarea ordonanței privind unele contracte de garanție financiară. Conform propunerii, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), cu legislație specifică de funcționare și aflat în subordinea BNR, va intra și sub garantarea statului. În noua calitate, FGDB va putea să acceseze fondul de rezoluție constituit de BNR în caz de necesitate și să se împrumute prin REPO de la BNR, furnizând garanții eligibile.Titlurile de stat reprezintă cam 61%-62% din portofoliulu FGDB, potrivit președintelui FGDB, Petre Tulin.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 27 oct. 2024, 21:52
Fondul care despăgubește deponenții în caz de faliment bancar se va putea împrumuta cu garanția statului-Proiect OUG

Astfel, proiectul de ordonanță de urgență solicită completarea Ordonanței Guvernului nr.9/2004 privind unele contracte de garanție financiară, cu modificările și completările ulterioare (OG nr.9/2004) solicită corelarea prevederilor acestui act normativ cu legislaţia specială ce reglementează activitatea FGDB, prin includerea acestei instituții între entităţile acceptate ca beneficiar şi furnizor de garanţii financiare potrivit OG nr.9/2004.

Potrivit OG nr.9/2004, în cadrul unui contract de garanţie financiară, beneficiarii unei astfel de garanţii (autoritățile publice, băncile centrale, instituțiile de credit, firme de investiții și contrapărți centrale) se bucură de un regim juridic de favoare comparativ cu ceilalţi creditori (chiar şi garantaţi) ai aceluiaşi debitor, în acest sens fiind de menționat în special imunitatea contractelor de garanţie financiară faţă de consecinţele procedurilor de insolvenţă și procedura specială de executare a garanțiilor financiare, care constă în principal în renunțarea la orice formalitate de notificare şi în executarea rapidă a garanției, fără intervenția instanţelor judecătoreşti, după cum explică proiectul legislativ în expunerea de motive.

În expunerea de motive, Guvernul precizează că, angajamentele de plată ale unei instituții de credit care pot fi acceptate de schema de garantare a depozitelor trebuie să fie garantate integral, cu condiția ca garanțiile să fie reprezentate de active cu grad scăzut de risc, să nu fie grevate de niciun fel de sarcini în favoarea unei terțe părți și să fie la dispoziția schemei de garantare a depozitelor.

Ce prevede noua ordonanță de urgență 

Având în vedere rolul FGDB în menținerea stabilității financiare, este necesar ca acesta sa aibă la dispoziţie toate instrumentele necesare îndeplinirii obiectivelor sale. Ca urmare, FGDB este inclus în lista contractelor care implică furnizarea sau primirea de garanții financiare ale statului.

Astfel, pe lângă executarea angajamentelor de plată ale instituțiilor de credit reprezentând contribuții datorate la schema de garantare a depozitelor, FGDB va putea beneficia de prevederile OG nr.9/2004 și în următoarele calități:

– beneficiar al garanțiilor financiare emise de instituțiile de credit în contul contribuțiilor anuale la fondul de rezoluție bancară

– furnizor de garanții financiare, în următoarele situații: contractarea de împrumuturi de la banca centrală prin tranzacții de tip repo în vederea asigurării necesarului de lichiditate pentru plata compensațiilor, caz în care FGDB va furniza garanții sub formă de instrumente financiare acceptate drept active eligibile în vederea participării la operațiunile de piață monetară ale BNR.

De asemenea, FGDB va putea contracta împrumuturi de la instituții de credit, de la societăți financiare și de la alte instituții, pentru asigurarea resurselor financiare în calitate de schemă de garantare și în calitate de administrator al fondului de rezoluție.

 

Te-ar mai putea interesa și
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, care a susţinut că ţara noastră are suficiente stocuri ca să treacă......
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...
Guvernul va împrumuta primăriile pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele cu bani europeni
Guvernul va împrumuta primăriile pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele cu bani europeni
Guvernul va susţine autorităţile locale cu împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile din proiectele cu ...
Grupul Mol crede că Europa nu poate renunța complet la țițeiul rusesc
Grupul Mol crede că Europa nu poate renunța complet la țițeiul rusesc
Grupul energetic Mol Nyrt consideră că ambiţia Europei de a renunţa complet la ţiţeiul rusesc în următorii ani este ...