Fondul de Garantare a Asiguraţilor a încheiat, conform prevederilor legale, procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi a bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra S.A, potrivit unui comunicat al instituţiei
„Astfel, FGA a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un număr de 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de rascumparare și 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare, după cum urmează:
România – poliţe : 1.826.483, dosare daună: 51.566; Germania – poliţe: 6.128, dosare daună: 193; Slovacia – poliţe: 22.752, dosare daună: 642; Ungaria – poliţe:191.241, dosare daună: 4.809. După verificarea prealabilă a documentelor, FGA va publica in perioada urmatoare, pe pagina oficială de web (http://www.fgaromania.ro), lista tuturor potentialilor creditori de asigurări”, se arată în comunicat.
În vederea instrumentării eficiente a dosarelor de daună, FGA a angajat, până la data de 1 octombrie 2015, un număr de 15 inspectori evaluator. Prin intermediul a 12 puncte de constatare, acestia vor acoperi următoarele judeţe şi zonele limitrofe acestora: Iaşi, Cluj, Constanţa, Timiş, Prahova, Covasna, Dolj, Braşov, Vrancea, precum şi municipiul Bucureşti, mai spune FGA.
Până în prezent, FGA a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de daună, dintre care 367 au fost deja procesate, iar alte 855 de dosare sunt în faza de finalizare.”
Potrivit comunicatului, atât Fondul de Garantare a Asiguraților, cât și Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt în contact permanent cu instituțiile similare din Ungaria, Slovacia și Germania, în vederea identificării și soluționării problemelor cu care se confruntă consumatorii din aceste țări care au încheiat contracte de asigurare cu societatea Astra.
Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august a acestui an, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei.
Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de către o instanță judecătorească. FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).