Fondul de Garantare a Asiguraţilor va plăti despăgubiri de maximum 450.000 de lei, în caz de faliment al unei societăţi

Asiguraţii sau păgubiţii unei companii de asigurări care intră în faliment vor primi despăgubiri în limita unui plafon de maximum 450.000 de lei, potrivit unui proiect de lege privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, postat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Banii vor veni din contribuţii de la companiile de asigurări.
Economica.net - mar, 12 mai 2015, 17:11
Fondul de Garantare a Asiguraţilor va plăti despăgubiri de maximum 450.000 de lei, în caz de faliment al unei societăţi

„Funcţia Fondului este aceea de a plăti despăgubiri/indemnizaţii creditorilor de asigurări ai societăţilor de asigurare aflate în faliment, într-o anumită limită stabilită ca plafon de despăgubire. Astfel, atât pentru categoria asigurărilor generale, cât şi pentru categoria asigurărilor de viaţă, s-a stipulat un plafon de garantare de 450.000 lei pentru un creditor de asigurare al unui asigurător aflat în faliment”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de act normativ, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Statul se pregăteşte să preia Astra Asigurări

În plus, proiectul stabileşte şi modul de calcul pentru contribuţiile companiilor de asigurări la acest Fond. Astfel, acestea se vor calcula separat pe cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale şi asigurări de viaţă.

„Cota procentuală a contribuţiilor datorate de asigurători nu va depăşi 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe”, se menţionează în proiect.

Un capitol distinct inserat în textul proiectului priveşte procedura şi condiţiile de efectuare a plăţilor din Fond, fiind stipulate dispoziţii care reglementează constatarea şi evaluarea daunelor de către Fond, în perioada cuprinsă între data închiderii procedurii de redresare financiară şi cea a denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment împotriva unui asigurător.

Referitor la limitarea despăgubirilor acordate de Fond în cazul falimentului unei societăţi de asigurări la 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente din România (ASSAI) a transmis, marţi, un comunicat în care afirmă că prevederea este împotriva intereselor asiguraţilor şi păgubiţilor şi încurajează firmele de asigurări să adopte soluţia falimentului.

Asociaţia mai susţine că proiectul de lege vizează protejarea a două societăţi de asigurări care se află de mai bine de un an în situaţie de faliment.

„Avem două societăţi de asigurări care se află în această etapă şi care au de achitat despăgubiri importante. (…) Coincidenţă sau nu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) amână prin tot felul de tertipuri recunoaşterea oficială a falimentului acelor societăţi de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile minime de solvabilitate. Avem convingerea că ASF NU va declara oficial falimentul celor două societăţi de asigurări până la legiferarea acestui proiect de lege”, susţine preşedintele ASSAI, Cristian Muntean.

ASSAI prezintă şi câteva cazuri în care despăgubirea ar fi drastic diminuată în cazul aprobării proiectului amintit, cum ar fi CNADNR, Oltchim sau Maternitatea Giuleşti.

„CNADNR are de primit suma de aproximativ 93,93 milioane de lei (aproximativ 21 milioane de euro). Va primi, însă, doar 100.000 de euro. Oltchim – poliţa de răspundere civilă privind asigurarea managementului profesional în valoare de 10 milioane de euro. Va primi doar 100.000 de euro. Maternitatea Giuleşti – societatea de asigurări are o expunere de 510.000 euro. Va primi în schimb 100.000 euro”, se subliniază în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Va mai fi reluat programul “Casa Verde Fotovoltaice?” Ce spune ministrul Mediului
Va mai fi reluat programul “Casa Verde Fotovoltaice?” Ce spune ministrul Mediului
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a spus că programul “Casa Verde Fotovoltaice”, momentan suspendat, este în analiză, dar că mai este în derulare un program similar în acest an, prin......
Ce spun oamenii lui Isărescu despre cursul leu-euro
Ce spun oamenii lui Isărescu despre cursul leu-euro
Cursul de schimb este nod de interacţiune al mai multor blocuri ale economiei, fiind afectat de factori ce ţin de poziţia ...
Autostrada Transilvania: UMB se apropie de pragul de 80% pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului, ce ar putea fi gata în 2025
Autostrada Transilvania: UMB se apropie de pragul de 80% pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului, ce ar putea fi gata în ...
Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) prezintă joi ...
Tesla a început să vândă burgeri în timp ce lucrează la roboți, robo-taxiuri și mașini mai ieftine
Tesla a început să vândă burgeri în timp ce lucrează la roboți, robo-taxiuri și mașini mai ieftine
Rezultatele Tesla din al doilea trimestru arată o companie aflată la răscruce, care încearcă să echilibreze ambițiile ...