„Acum, referitor la resursele administrate de Fond. E un aspect foarte important şi este adus adesea în discuţie în aceste zile în contextul evenimentelor din Statele Unite şi Elveţia. Cât de bine capitalizat, cât de bine finanţat este Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din România? Eu o să vă dau numai în două cifre. În România, raportul dintre resurse practic ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare şi depozitele acoperite este de 2,7% şi este practic de trei ori mai mare decât nivelul ţintă de 0,8 prevăzut de Directiva Europeană, nivel la care trebuie să ajungă toate schemele de garantare din Uniunea Europeană până la jumătatea anului 2024”, a spus Petre Tulin, la conferinţa dedicată industriei bancare şi financiare, în cadrul „Bucharest Leaders’ Summit: The future is now. Perspectives of the aftermath”, organizată de Grupul de Presă MediaUno şi Institutul Naţional de Statistică, scrie Agerpres.
El a menţionat că, din acest punct de vedere, FGDB este una dintre cele mai solide scheme de garantare a depozitelor din Spaţiul Economic European la data de 31 decembrie 2021.
„Noi, din acest punct de vedere, ne-am poziţionat în ultima perioadă, în ultimii 5 ani, 6 ani, în primele trei scheme de garantare din punct de vedere al gradului de acoperire”, a afirmat Petre Tulin.
Potrivit datelor prezentate în conferinţă, Fondul garanta la finalul anului trecut 14,4 milioane de persoane fizice şi 1,1 milioane de persoane juridice.
Depozitele în lei care erau eligibile a fi acoperite se ridicau la 286,9 miliarde de lei, iar cele în valută la echivalentul a 165 miliarde de lei.
Petre Tulin a vorbit şi despre studiile privind percepţia populaţiei cu privire la sistemul bancar realizate împreună cu Mercury Research. Astfel, studiul din 2021 arată că încrederea în sistemul bancar era în creştere. 65% dintre respondenţi au declarat că au destul de multă sau foarte multă încredere în băncile din România faţă de 54% în 2018 şi 31% în 2013. S-a constatat o îmbunătăţire şi în ceea ce priveşte stabilitatea sistemului financiar-bancar din Romania: 62% dintre respondenţi au considerat că acesta este destul de stabil sau foarte stabil, în comparaţie cu 53% în 2018 şi 40% în 2013.