UPDATE 17:58 – ASF a trimis un comunicat de presă în care confirmă faptul că Fondul de Garantare al Asigurărilor va conduce Carpatica Asig
„Consiliul a hotărât să îi sancţioneze pe membrii Consiliului de Administraţie şi ai conducerii executive a societăţii Carpatica Asig S.A cu retragerea aprobării, precum şi înlocuirea temporară a organului de conducere al asigurătorului cu Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în calitate de administrator temporar al societăţii, în sensul deţinerii competenţei de a reprezenta asigurătorul. Consiliul a hotărât demararea selecţiei celui de-al doilea administrator temporar, potrivit Legii 246/2015”, se arată în comunicatul ASF.
Potrivit legii 246 care stabileşte mecanismul de rezoluţie, atribuţiile conducerii executive, administrative şi cele ale Consiliului de Administraţie vor fi preluate de Fondul de Garantare al Asiguraţilor. Omul de afaceri Ilie Carabulea, patronul grupului Carpatica, şi fiul său, Oprea Carabulea, au fost reţinuţi, alături de alte cinci persoane, de procurorii DIICOT Sibiu. Poliţiştii a efectuat 31 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu într-un dosar de evaziune fiscală şi delapidare în domeniul colectării de deşeuri menajere, cu un prejudiciu estimat la un milion de euro.
Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip “fantomă”, au înregistrat documente contabile fictive privind prestarea de servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale”, a arătat Poliţia, într-un comunicat.
Carpatica Asig a intrat în mecanismul de rezoluţie în luna ianuarie.
Pe 25 ianuarie, analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. și alți factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie şi pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea dispoziţiilor Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, atât în ceea ce priveşte susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societăţii, cît şi justificarea aplicării măsurilor de rezoluţie din perspectiva interesului public (art. 42 şi art. 43, alin.2).
Carpatica Asig avea o situaţie financiară precară încă de la sfârşitul anului 2014, nu a trecut stres testul făcut de ASF în august 2015. Compania nu mai îndeplinea condiţiile de solvabilitate, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile scăzuse sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate în conformitate cu reglementările legale în vigoare în materia asigurărilor. Societatea a încercat în repetate rânduri să-şi majoreze capitalul social pentru a se salva.
Subevaluarea rezervelor de daună cu ajutorul softului IRIS, la baza arestării conducerii Carpatica
Surse din piaţa asigurărilor spun că staff-ul Carpatica Asig a subevaluat în mod repetat rezervele de daună, utilizând un sistem informatic cu licenţă închiriată de la bulgari. Sistemul se numeşte IRIS şi nu este utilizat doar de Carpatica Asig pe piaţa românească. Bineînţeles asta nu înseamnă că toţi ceilalţi asigurători care practică RCA şi-au subevaluat rezervele de daună, ci că acest soft, la fel ca multe altele, permit introducerea manuală a rerzervei de daună în sistem, pe bază de algoritm sau la nivel de daună medie.