Fondul Sănătăţii are deficit de 4,4 miliarde de lei în primele patru luni, cu 55% mai mare decât în 2020 – analiză

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de aproape 4,4 miliarde de lei în primele patru luni din 2021, cu 55% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2020, reiese dintr-o analiză Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 14 iun. 2021, 22:09
Fondul Sănătăţii are deficit de 4,4 miliarde de lei în primele patru luni, cu 55% mai mare decât în 2020 - analiză

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback şi din subvenții. Din banii colectați la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitalele de stat ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medical şi nemedical, în baza Legii salarizării unice. Din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate plătim, de asemenea, serviciile medicale şi medicamentele pentru tratarea tuturor cazurilor de Covid-19 și a complicațiilor acestora, de pe teritoriul ţării noastre, asiguraţi şi neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în baza OUG 20 din 2021.

FNUASS a avut încasări totale de 12,63 de miliarde de lei în primele patru luni din acest an, cu 1,53% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020, reiese din analiza Economica.net, făcută pe baza execuţiilor Fondului.

Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate depinde de veniturile provenite din contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), pe măsură ce continuă să scadă ponderea taxei clawback în încasările FNUASS. CASS aduce cei mai mulţi bani la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, însă e plătită de tot mai puţini oameni. 

Concret, încasările din contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) se ridică la 11,68 de miliarde de lei în primele patru luni din 2021 şi sunt cu 12,07% mai mari decât în perioada similară din 2020, arată calculele făcute de Economica.net.

Scade însă numărul oamenilor care plătesc efectiv CASS, fie pentru că sunt scutiţi de la plata ei, fie pentru că aleg să fie neasiguraţi la asigurările sociale de sănătate. Amintim că aproape 19% dintre oamenii înscrişi la medicul de familie sunt neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2020, adică peste 3,8 milioane de persoane, conform unei analize Economica.net făcute pe baza datelor obţinute de la CNAS.
Economica.net a scris pe larg despre acest subiect la acest link.

Creşte ritmul în care scad veniturile încasate din taxa clawback

Veniturile încasate la FNUASS din taxa clawback au scăzut la 866 de milioane de lei în primele patru luni din 2021 şi sunt cu 27% mai mici decât în perioada corespondentă din 2020, reiese din analiza Economica.net.

FNUASS a primit subvenţii în valoare de 158,4 milioane de lei în primele patru luni din 2021, de peste cinci ori mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2020, potrivit analizei Economica.net.

Cum am cheltuit banii din Fond

Plăţile totale făcute din FNUASS se ridică la 17,03 miliarde de lei în primele patru luni din 2021 şi sunt cu 11,46% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020, conform calculelor făcute de Economica.net.

Punctual, în primele patru luni din 2021 am plătit pentru produsele farmaceutice, materialele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate 5,23 de miliarde de lei, cu doar 2,41% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2020, arată analiza Economica.net.

Am plătit 4,13 miliarde de lei în primele patru luni din 2021 pentru serviciile medicale în unităţi sanitare cu paturi acordate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, cu 10,34% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2020, reiese din analiza Economica.net.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice (titlul VI din execuţie) se ridică la 4,15 miliarde de lei în primele patru luni din 2021 şi sunt cu aproape 24% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020. Cei mai mulţi de la acest capitol sunt transferuri din bugetul Fondului către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice în baza legii salarizării unice.

Cheltuielile pentru asigurări şi asistenţă socială suportate din FNUASS în primele patru luni din 2021 se ridică la 1,33 de miliarde de lei şi sunt cu 22,31% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2020, potrivit calculelor făcute de Economica.net.

Valoarea prestaţiile medicale acordate de Casele de Asigurări de Sănătate pacienţilor în baza documentelor internaţionale se ridică la 185,84 de milioane de lei în primele patru luni din 2021 şi e cel puţin dublă faţă de cea înregistrată în perioada ianuarie – aprilie 2020, reiese din analiza Economica.net.

Precizare: diferenţa dintre încasările totale la FNUASS în primele patru luni din 2021 şi sursele de venit antemenţionate (CASS, clawback, subvenţii) e acoperită de veniturile FNUASS, încasate în contul unic, în curs de distribuire, arată analiza Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...