Fondul din care e finanţată sănătatea are deja deficit de peste 3 miliarde de lei, cel mai mare din 2018 încoace – analiză
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor şi din subvenţii. Din banii colectaţi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unice. Din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate plătim, de asemenea, serviciile medicale şi medicamentele pentru tratarea tuturor cazurilor de Covid-19 și a complicațiilor acestora, de pe teritoriul ţării noastre, asiguraţi şi neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în baza OUG 20 din 2021.
Cel mai mare deficit din 2018 încoace
Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deficit de 3,33 de miliarde de lei în primul trimestru din acest an, reiese din analiza făcută de Economica.net. Deficitul FNUASS e cu aproape 90% mai mare decât cel înregistrat în primul trimestru (T1) din 2020 şi cel puţin triplu faţă de cel raportat în T1 din 2019, arată analiza Economica.net, făcută pe baza execuţiilor Fondului. De asemenea, deficitul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate din primul trimestru al anului 2021 e de peste 10 ori mai mare decât cel pe care l-a avut în primele trei luni din 2018, potrivit comparaţiei făcute de Economica.net.
Fondul depinde de veniturile din contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită de tot mai puţini oameni, fie pentru că sunt scutiţi de la plata ei, fie pentru că aleg să fie neasiguraţi la asigurările sociale de sănătate. Ca să fim şi mai expliciţi, vă spunem că peste 90% din încasările făcute la FNUASS în primul trimestru provin doar din CASS.
Aproape 19% dintre oamenii înscrişi la medicul de familie sunt neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2020, adică peste 3,8 milioane de persoane, arată o analiză Economica.net făcută pe baza datelor obţinute de la CNAS.
Economica.net a scris pe larg despre acest subiect aici:
Venituri de aproape 9,6 miliarde de lei la FNUASS în primul trimestru. Peste 90% din aceşti bani provin numai din CASS.
Încasările totale virate la FNUASS în primele trei luni din 2021 ajung la 9,58 de miliarde de lei şi sunt cu 2% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2020, reiese din execuţiile Fondului comparate de Economica.net.
Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate virate la FNUASS în primul trimestru din 2021 se ridică la 8,67 de miliarde de lei şi sunt cu aproape 10% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020, arată analiza făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.
Se menţine ritmul în care scad veniturile din taxa clawback
Veniturile din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor au ajuns la 855 de milioane de lei în ianuarie – martie 2021 şi sunt cu 21,75% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2020, reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza execuţiilor FNUASS.
Am arătat deja că şi în intervalul ianuarie – februarie 2021 veniturile din clawback au scăzut cu cira 22% faţă de perioada similară din 2020, într-un material publicat la acest link.
Subvenţii semnificativ mai mici în T1
FNUASS a primit subvenţii în valoare de 101,13 milioane de lei în primul trimestru din 2021, de opt ori mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2020, arată datele analizate de Economica.net.
Precizăm că în primul trimestru din 2021 şi din 2020 FNUASS a avut venituri încasate în contul unic, în curs de distribuire.
Pe ce am cheltuit banii din Fond în primul trimestru
Plăţile totale făcute din FNUASS în primul trimestru se ridică la 12,91 de miliarde de lei şi sunt cu 11,86% mai mari decât în perioada corespondentă din 2020.
Plăţile făcute din FNUASS pentru produse farmaceutice, materiale sanitare şi dispozitive medicale în primul trimestru din 2021 se ridică la 4,21 miliarde de lei şi sunt cu 5,22% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020.
Serviciile medicale în unităţi sanitare cu paturi au costat Fondul 3,12 miliarde de lei în primele trei luni, cu 10,82% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2020.
Transferurile între unităţi ale administraţiei publice depăşesc 3 miliarde de lei în primul trimestru din 2021 şi sunt cu 23,9% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2020, arată analiza făcută de Economica.net. Aici intră transferuri din bugetul Fondului către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice în baza legii salarizării unice.
Serviciile medicale acordate în ambulator au costat Fondul 1,38 de miliarde de lei în primul trimestru, cu doar 1,3% mai mult decât în aceeaşi perioadă din primele trei luni ale anului 2020. Dintre categoriile de cheltuieli incluse în acest capitol menţionăm doar medicina de familie pentru care am plătit din FNUASS circa 708 milioane de lei în T1, cu doar 2,6% mai mult decît în aceeaşi perioadă a anului 2020, reiese din execuţiile analizate de Economica.net.
Cheltuielile pentru asigurări şi asistenţă socială se ridică la 899,95 milioane de lei în primul trimestru şi sunt cu 24,32% mai mari decât în perioada corespondentă din 2020.