Fondul Monetar Internaţional a modificat în jos estimările privind evoluția economiilor Spaniei, Italiei și Germaniei
În noul său raport privind perspectivele economiei mondiale, FMI prezintă invazia rusă în Ucraina drept cauza principală a frânării creşterii europene, deşi consideră că Spania nu va resimţi impactul la fel de mult ca alte ţări mai dependente energetic de Rusia, precum Germania sau Italia, care sunt mult mai afectate.
Astfel, Fondul estimează o creştere pentru Germania de 2,1% în 2022, cu 1,7 puncte sub estimarea anterioară, şi de 2,3% pentru Italia, în scădere cu un punct şi jumătate comparativ cu previziunile anterioare. Pentru zona euro, FMI preconizează o creştere de 2,8% anul acesta, cu 1,1 puncte mai puţin faţă de cât estimase anterior.
Germania şi Italia sunt ţările care influenţează cel mai mult schimbările de previziuni pentru ansamblul zonei euro, potrivit raportului, care situează Spania drept prima dintre marile economii din zonă în ceea ce priveşte creşterea PIB.
În condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator de petrol, gaze naturale şi metale şi, alături de Ucraina, de grâu şi porumb, scăderea furnizării acestor materii a făcut ca preţurile să crească foarte mult şi Europa să fie regiunea cea mai afectată, urmată de altele precum Caucaz, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, nordul Africii şi Africa subsahariană.
Scumpirile şi securitatea energetică sunt cei doi factori derivaţi din război care, potrivit FMI, vor cântări cel mai greu în ceea ce priveşte economiile europene.
Deoarece economiile avansate din Europa sunt importatoare nete de energie, creşterea preţurilor are un impact major asupra balanţei comerciale şi a inflaţiei.
Pentru Spania, FMI estimează o inflaţie de 5,3% în 2022 şi de 1,3% în 2023. În cazul zonei euro, preconizează aceeaşi rată pentru 2022 şi una de 2,3% pentru 2023.
Inflaţia în Germania va fi de 5,5% anul acesta şi de 2,9% în 2023.
În afară de efectul asupra preţurilor de consum şi comerţului extern, invazia rusă în Ucraina şi răspunsurile care au venit pe cale de consecinţă, precum sancţiunile impuse Rusiei, afectează, de asemenea, semnificativ producţia în anumite sectoare, precum cel auto. Şi asta pentru că acest sector are nevoie, de exemplu, de componente specifice care provin atât din Rusia, cât şi din Ucraina.
Totodată, exercită o puternică presiune asupra economiilor din ţările vecine venirea din Ucraina a patru milioane de refugiaţi, potrivit FMI.