FNGCIMM are şapte sucursale şi 10 reprezentanţe în ţară.
Începând cu 7 iunie 2024, FNGCIMM a preluat atribuţia Ministerului de Finanţe de emitere a acordurilor de refinanţare în cadrul programului Noua Casă.
FNGCIMM implementează cinci programe guvernamentale de garantare pentru susţinerea economiei ţării noastre:
„Se ia act de nota de informare privind analiza cost – beneficiu a activităţii fiecărei sucursale/reprezentanţe din cadrul reţelei teritoriale a FNGCIMM. Se solicită Consiliului de Administraţie al FNGCIMM analiza cost/beneficiu aferentă realizărilor anului 2023 comparativ cu estimări 2024 pentru reţeaua teritorială. Rezultatele acestei analize vor fi însoţite de propuneri concrete de optimizare a reţelei teritoriale a FNGCIMM, analizându-se inclusiv posibilitatea desfiinţării unor sucursale/reprezentanţe în vederea reducerii cheltuielilor la nivelul companiei”, se arată într-o decizie a acţionarilor, din 14 iunie, obţinută de Economica.net.
Dimensionarea optimă a necesarului de personal în raport cu nevoile reale de activitate şi dezvoltare ale FNGCIMM şi ale reţelei sale teritoriale – printre obiectivele asumate de acţionarii Fondului în acest an.
„Aprobarea programului anual de activitate pentru 2024, cu stabilirea de către Consiliul de Administraţie a unui program de recuperare creanţe pentru 2024 şi a ţintelor anuale de îndeplinit de către reţeaua teritorială, precum şi cu dimensionarea optimă a necesarului de resurse umane în raport cu nevoile reale de activitate şi dezvoltare, în scopul creşterii productivităţii muncii la nivelul FNGCIMM şi a reţelei sale teritoriale„, potrivit deciziei acţionarilor, consultate de Economica.net.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri şi funcţionează ca societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.
La baza deciziei de creare a acestei instituţii s-a aflat un studiu realizat de BRD, în calitate de consultant al ministerului de resort, care a arătat necesitatea înfiinţării unui fond de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, cu acţionariat de stat, care nu va greva datoria publică a ţării.