Fondul NN se adresează în premieră clienţilor avertizându-i că sunt discuţii privind o eventuală naţionalizare a fondurilor de pensii private
NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie. NN s-a desprins din grupul ING în 2014, NN Group devenind o companie independentă pe 2 iulie 2014 printr-o ofertă publică iniţială (IPO), arată News.ro.
Într-un mesaj cu titlul „Pensia ta privată în centrul dezbaterilor politice”, Fondul de pensii NN simte însă nevoie să îşi atenţioneze clienţii pe acest subiect. „În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziţie (site, mass-media, e-mail), te vom ţine la curent cu informaţiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii”, este mesajul primit de clienţi, scrie Profit.ro.
Fondul mai arată că sistemul actual de pensii este rezultatul unei reforme începute în 2007 ca răspuns la presiunile demografice şi economice tot mai mari asupra sistemului public de pensii, că pensiile private obligatorii au fost gândite în acest nou sistem ca o formă de economisire individuală, pe termen lung, cu obiectivul de a suplimenta veniturile la pensie şi că guvernele au amânat în mod repetat creşterea contribuţiei la Pilonul II din cauza presiunilor asupra bugetului public. „Banii acumulaţi la pensia ta privată obligatorie, din contribuţia ta şi din rezultatele investiţiilor realizate de noi, îţi aparţin exclusiv ţie, mai este spus în mesajul către clienţi”, se mai arată în mesajul către clienţi.
Pilonul II este obligatoriu pentru angajaţii în vârstă de până la 35 de ani şi opţional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani. Banii acumulaţi de actualii salariaţi pe Pilonul II vor suplimenta pensia pe care aceştia o vor primi de la stat.
Astfel, conform estimărilor actuale, un român care va ieşi la pensie în 2032 va primi de la stat mai puţin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II urmând să completeze veniturile sale la pensie până la aproximativ 40%.
Până în 2040, rata de înlocuire a salariului prin pensia publică ar putea să scadă la 22%, diferenţa până la 40% urmând să fie acoperită de sumele acumulate în fondurile de pensii private obligatorii. Contribuţia la Pilonul II nu impune obligaţii financiare suplimentare pentru angajaţi, ci doar pentru stat, care trebuie să transfere din sistemul public de pensii către fondurile private o anumită cotă din cei 10,5%.
Prin lege, Guvernul s-a angajat ca această cotă să ajungă la 6% în 2016, promisiune însă neonorată cu argumentul că bugetul ar fi afectat prin renunţarea la o parte din bani.
Prim-vicepresedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, recent, că Guvernul ia in calcul naţionalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce, în opinia sa, la înjumătăţirea pensiei în 2040 la aproximativ 17% din salariul mediu în 2040. În replică, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan (PSD), a afirmat că „evoluţiile sunt foarte bune” şi că, din contră, scade presiunea asupra bugetului public de pensii. „Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, şi eu am transmis mesaje în acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere. Deci, este un semnal foarte bun, evoluţiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II”, a spus Ştefan.
Transformarea fondurilor de pensii din pilonul II nici măcar nu trebuie discutată, a declarat, marţi seară, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cadrul unui eveniment pe tema perspectivelor economiei din acest an.
‘În ceea ce priveşte pensiile private, vreau să spun că, din ce ştim noi, din contactele pe care le avem, problema transformării fondurilor de pensii din pilonul II nici nu cred că trebuie discutată, apropo de câteva semnale de alarmă care s-au dat’, a spus Negriţoiu.