Reglementările pieţei de capital împiedică Fondul Proprietatea (FP) să plătească dividende în cazul în care valoarea activului net unitar este mai mică decât valoarea nominală a actiunii, adică 1 leu, a declarat Greg Konieczny, managerulu Fondului şi vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton Investment, administratorul FP.
La sfârşitul acestei luni, activul net se va reduce cu 3,3 miliarde de lei, valoarea pachetului Hidroelectrica, pentru că aceasta a intrat în insolvenţă. Astfel că valoarea activului net pe acţiune va scădea sub un leu.
Oficialii Franklin Templeton au spus, în cadrul AGA, ca vor lua măsurile necesare pentru a evita situaţia descrisă mai sus. Ba chiar, luându-se după dividendele pe care FP le încasează în acest an, prevăd că va da dividende cu până la 20% mai mari anul viitor.
Acţionarii Fondului Proprietatea s-au întâlnit miercuri pentru a-şi da acordul final pentru listarea secundară la bursa de la Varşovia, propunere care a primit deja aprobarea de principiu într-o AGA de la începutul lunii aprilie.
La data de 8 iunie, investitorii instituţionali străini deţineau 48,26% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane juridice înregistrate în România aveau 9,68%. Investitorii persoane fizice români deţineau 29,97%, iar persoanele fizice străine aveau 7,69% din acţiuni.
Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (9,8%).
Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.
Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de marţi în scădere cu 0,68%, la 0,44 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 6,062 miliarde lei (1,357 miliarde euro). În sesiunea de miercuri, titlurile sunt suspendate de la tranzacţionare, pentru întâlnirea acţionarilor.