FP este deja listat la Bucureşti, iar principalul său acţionar privat este fondul american de hedging Elliott Associates, cu 15% din titluri, pe care a început să le achiziţioneze din 2011.
Fondul deţine participaţii în câteva companii de stat, inclusiv la Aeroportul Bucureşti, Portul Constanţa şi compania energetică Hidroelectrica. Multe dintre activele deţinute suferă din cauza lipsei investiţiilor, în anii în care statul a fost proprietar.
În 2010, Fondul Proprietatea ataca în justiţie decizia Romgaz de a face o plată de 400 de milioane de lei (113,3 milioane de dolari) la bugetul de stat. Fondul a pierdut în prima fază, dar a făcut apel, argumentând că statul a forţat în mod ilegal Romgaz să nu ţină cont de interesele acţionarilor minoritari.
Posibilul obiectiv al Fondului Proprietatea este să convingă Guvernul să floteze majoritatea activelor din infrastructură, menţinând participaţia, dar diluând participaţia statului şi permiţând companiilor să fie evaluate pe piaţa liberă.
Un investitor la Fondul Proprietatea a afirmat că portofoliul său este o colecţie ‘de piese din toate bijuteriile coroanei’ din România, care se redresează în urma recesiunii profunde din 2009 – 2010. PIB-ul României a înregistrat anul trecut o creştere de 3,5%, însă în 2014 avansul ar urma să încetinească la 2%, a estimat, marţi, Comisia Europeană.
Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi manager al Fondului Proprietatea, a afirmat săptămâna trecută că Fondul Proprietatea are ca obiectiv o listare secundară la bursa din Londra în decembrie şi speră să obţină aprobarea acţionarilor pentru o altă răscumpărare de acţiuni.
Pregătirile pentru listare sunt în desfăşurare de ceva timp şi, în aprilie, Konieczny a anunţat că speră la o listare în septembrie sau octombrie. Totuşi, încă nu s-a primit aprobarea autorităţilor de reglementare financiară de la Bucureşti (Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF).
‘Totul depinde de data la care va aproba ASF această listare. Sper că vor reuşi să o facă până la mijlocul lui noiembrie. Credem că cel mai probabil moment pentru listare va fi la începutul lui decembrie’, a afirmat Greg Konieczny, adăugând că Fondul Proprietatea va avea nevoie din nou de aprobarea acţionarilor dacă lansarea va fi amânată pentru 2015.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea (‘Fondul’) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.