Cele două solicitări au fost introduse pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Hidroelectrica din 26 mai, la solicitarea FP, potrivit unui anunţ publicat, luni, în Monitorul Oficial.
Suma suplimentară de un miliard de lei revendicată de FP spre a fi distribuită către acţionari, proporţional cu cotele de participare la capitalul social, ar urma să vină „din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare”, potrivit anunţului din MO. „Dividendul brut repartizat din rezultatul reportat se va cumula cu cel distribuit din profitul net aferent anului 2016”.
Solicitaţi într-o conferinţă de presă să comenteze solicitarea Fondului Proprietatea, reprezentanţii Hidroelectrica au afirmat că repartizarea dividendelor reprezintă o decizie a acţionarilor şi au atras atenţia că FP a solicitat şi anul trecut distribuirea a 100% din profit ca dividende. Remus Borza a punctat că, cel mai probabil, 90% din profit va fi distribuit ca dividende, aşa cum prevede legea.
Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei, cu 80,06% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea, cu circa 19,94% din titluri.
Hidroelectrica a anunţat, în luna februarie, un profit brut record de 1,5 miliarde de lei (333 milioane de euro) pentru anul trecut, în creştere cu 36% de la nivelu lde 1,1 miliarde lei înregistrat în 2015. Veniturile companiei au urcat uşor, de la 3,3 miliarde lei la 3,4 miliarde lei (755 milioane de euro).
Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă în iunie 2016, după ce a petrecut aproape trei ani în proceduri de reorganizare judiciară.
Fostul administrator judiciar al companiei, deputatul ALDE Remus Borza, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că Hidroelectrica ar putea obţine un miliard de euro din listarea la bursă, dacă procesul ar fi derulat în acest an. El a punctat că banii ar trebui să meargă la bugetul de stat, deoarece compania nu ar avea nevoie de finanţare suplimentară.