Fondul Proprietatea nu suferă prea mult din cauza reintrării în insolvenţă a Hidroelectrica

Economica.net
26 02. 2014
1340107722hhh_14695800

O decizie mai veche a ASF, lăsa FPsă includă pachetulş Hidroelectrica la o valoaree estimată de un evaluator independent şi nuj la valoare ZERO, ca incazul oricărei firme aflate în insolvenţă.

 Evident FP suferă totuşi, pentru că Hidroelectrica nu va avea curând un preţ de piaţă, prin listarea la Bursă.

Curtea de Apel Bucureşti nu a publicat încă decizia în mod oficial.

În comunicat, Fondul explică acţionarilor că decizia Curţii de Apel înseamnă casarea, pe motive de procedură, a hotărârii Tribunalului Bucureşti prin care a fost închisă reorganizarea judiciară a producătorului de energie.

‘În consecinţă, dosarul va fi trimis judecătorului sindic pentru rejudecarea cauzei. Astfel, societatea se întoarce în stare de reorganizare, iar fostul administrator judiciar este repus în funcţie cu efect imediat’, spun reprezentanţi FP.

Totodată, decizia Curţii de Apel ‘a casat şi a trimis judecătorului sindic pentru rejudecare două alte dosare, primul introdus de Hidroelectrica împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care s-a admis o creanţă a Termolectrica, iar al doilea, introdus de Elsid Titu, împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care nu s-a admis o creanţă în cuantum de aproximativ 13 milioane lei, ca urmare a aplicării clauzei de forţă majoră în 2011’, potrivit comunicatului FP.

Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, a anunţat, marţi seara, că producătorul de energie s-a reîntors în insolvenţă, în urma admiterii, de către Curtea de Apel Bucureşti, a unor recursuri.

‘Hidroelectrica s-a întors în insolvenţă în urma unei pronunţări de către Curtea de Apel Bucureşti a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunţare fusese amânată pentru astăzi (marţi n.r). În principal ele sunt cunoscute publicului ca recursurile ‘băieţilor deştepţi’ la hotărârea de închidere a procedurii. Judecătorul sindic al Tribunalului Bucureşti închisese procedura, Hidroelectrica ieşise din procedura insolvenţei, era liberă să implementeze management profesionist, era liberă să se dezvolte, era liberă să investească, era liberă să se listeze pe bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra’, a explicat Vulpescu, la Digi24.

Contactat de AGERPRES, Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei în timpul primei perioade de insolvenţă şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica până în decembrie 2013, a precizat că reintrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica este o eroare judiciară pentru că instanţa a dat prevalenţă unor aspecte procedurale în detrimentul interesului naţional.

‘Este o eroare judiciară pentru că s-a dat prevalenţă unor aspecte procedurale în detrimentul finalităţii procedurii de insolvenţă a acestei companii care este una de interes naţional. Nu vorbim de insolvenţa unui butic care vinde la colţ de stradă ci de o companie strategică, de cel mai mare producător de energie din România care asigură peste 80% din serviciile de sistem’, a spus Borza.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica a fost compania care a făcut posibilă încheierea unui nou acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.

‘Nu întâmplător, pe 26 iunie 2013, când Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, s-a întrunit boardul FMI, s-a parafat noul acord stand-by ceea ce a înlesnit accesul României pe pieţele financiare internaţionale’, a adăugat Borza.

‘Pe de-o parte, este o veste bună pentru Hidroelectrica pentru că vor continua măsurile bune din planul de reorganizare. Pe de altă parte este o veste foarte proastă pentru că suspendă procesul de listare a companiei la Bursă, care reprezintă unul din angajamentele asumate de România în faţa finanţatorilor externi, lucru pe care instanţa l-a ignorat’, a precizat Borza.