UPDATE Preţul Fondului Proprietatea la Londra. Jocurile din spatele listării celei de-a treia firme româneşti la LSE

Cel mai bun preţ al titlurilor Fondului Proprietatea (FP) la Bursa din Londra (LSE) este de 11,52 dolari pentru 50 de acţiuni în după amiaza celei dintâi zile de tranzacţii. De azi, 29 aprilie, FP este a treia companie românească cotată pe una dintre cele mai mari pieţe de capital din lume, după Romgaz şi Electrica. În aşteptarea evenimentului, acţiunile FP au crescut cu 10% la Bursa din Bucureşti. Mizele listării la Londra sunt diferite pentru diferiţii jucători interesaţi de FP.
Adrian N. Ionescu - mar, 28 apr. 2015, 21:04
UPDATE Preţul Fondului Proprietatea la Londra. Jocurile din spatele listării celei de-a treia firme româneşti la LSE

Fondul  Proprietatea (FP) s-a listat azi, la Bursa din Londra, în urma unei proceduri tehnice, prin intermediul unor certificate de globale de depozit (Global Depositary Receipts, GDR). Aceeaşi metodă a fost folosită şi la listările duale ale Romgaz (SNG) şi Electrica (EL).

Fiecare GDR emis în dolari se va baza pe deţinerea a câte 50 de acţiuni FP, depozitate la banca depozitară Bank of New York Mellon.

GDR-urile Fondului  Proprietatea (FP) s-au tranzacţionat la preţuri între 11,42 şi 11,52 dolari / GDR. Altfel spus, miercuri 29 aprilie, pe piaţa londoneză acţiunea FP este preţuită la cel mult 0,9216 de lei, la un curs al dolarului de 4 lei. La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), FP costă 0,918 lei / acţiune.

În primele două ore de tranzacţii se schimbaseră titluri de peste 10 milioane de dolari, adică mai mult decât valoarea medie zilnică a tranzacţiilor la BVB, de 8,5 milioane de dolari. După ora 14, ora Bucureştiului se tranzacţionaseră deja, peste 1,2 milioane de GDR-uri, adică echivalentul a peste 60,4 milioane de acţiuni FP.

Cine ar dori să-şi tranzacţioneze deţinerea FP la Londra, va depozita acţiunile la banca Bank of New York Mellon, prin Raiffeisen Bank, care este custodele GDR-urilor. Bank of New York Mellon  va emite GDR-uri în contul acţiunilor depozitate, care nu vor mai putea fi tranzacţionate. GDR-urile vor putea fi vândute la Londra. Volumul total maxim de GDR-uri emise este de o treime din numărul total de acţiuni FP, respectiv 4 miliarde de acţiuni sau maximum 81 milioane de GDR-uri.

GDR-urile FP se vor tranzacţiona pe un segment de piaţă de la Bursa londoneză special dedicată fondurilor de investiţii, denumită „specialist fund market“. Acolo FP va fi cel mai mare fond închis listat.

Mizele listării la Londra a Fondului Proprietatea (FP) pe bursa de la Londra sunt diferite pentru diferitele părţi interesate de FP.

Deşi s-au arătat satisfăcuţi de avantajele listării FP la Londra, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu au motive prea mari de bucurie, pentru că o mare parte din tranzacţiile de la Bucureşti se vor muta la Londra, iar BVB va pierde atât comisioane cât şi la statisticile de prezentare (lichiditate).

Întîmplător sau nu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amânat cât a putut de mult (timp de doi ani) adoptarea unor reglementări care ar fi putut permite listarea FP la Londra, prin GDR sau prin alte tipuri de instrumente derivate.

La rândul lor oficialii Franklin Tempeton , administratorul FP, au susţinut cu argumentele statistice ale altor fonduri, că lichiditatea acţiunilor FP la BVB va creşte, cu timpul, tocmai ca urmare a listării secundare la Londra. Interesul marilor investitori străini pentru FP ar trebui să crească, pentru că Fondul ar deveni mai vizibil.

De asemeni, BVB ar profita şi de faptul că,odată listat la Londra, FP va atrage atenţia marilor investitori şi asupra altor companii valoroase de la cota Bursei din Bucureşti. Atâta doar că două dintre acestea, Romgaz (SNG) şi Electrica (EL) sunt de asemenea tranzacţionate la Londra, tot prin GDR-uri.

În fine, miza cea mai importantă pentru Franklin Templeton este scăderea discountului dintre preţul de tranzacţionare al titlurilor FP şi valoarea unitară a activului net al fondului pe acţiune (VUAN). Acum preţul de piaţă este cu peste 21% mai mic decât VUAN şi discountul ar trebui să scadă cel puţin până la 15%, pentru ca Franklin Templeton să-şi păstreze mandatul de administratre a Fondului.

Casa de investiţii de risc americană Elliott Associates, cel mai mare acţionar al FP,  controlează peste 20% din drepturile de vot în fond. A fost cea care a impus un contract sever administratorului FP. Potrivit contractului, discountul ar fi trebuit păstrat sub pragul de 15%, în cel puţin două treimi din sesiunile de tranzacţionare din perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015, iar VUAN la 30 iunie să fie mai mare de 1,16 lei / acţiune, cât era în  30 septembrie 2013.

Ca urmare, Franklin Templeton a declanşat o campanie agresivă de răscumpărare de către Fond a propriilor acţiuni. Miliarde de acţiuni FP au fost nu numai scoase de pe piaţă ci şi anulate, pentru a stimula creşterea  preţului de piaţă, ca urmare a reducerii ofertei.

Creşterea atractivităţii acţiuni FP, respectiv stimularea creşterii preţului acţiuni au loc şi prin distribuirea unei părţi din capitalul social acţionarilor, în contul acţiunilor anulate.

Totodată, tot pentru a stimula atractivitatea şi a avea resurse de a răscumpăra acţiunile FP, Franklin Templeton a lichidat sau a micşorat drastic participaţii importante, precum cele ale Transgaz, Transelectrica, Conpet, Romgaz, fără să cumpere alte acţiuni.

La observaţia că, în acest fel, Fondul este vândut „cu bucata” şi că acest mod de administrare ar putea duce la desfiinţarea de facto a Fondului, oficialii Franklin au răspuns că achiziţia cea mai bună pentru Fond este să-şi cumpere propriile acţiuni. Administrarea Fondului ar crea astfel valoare pentru acţionari.

FP este a treia companie după capitalizare de la bursa de la Bucureşti, cu o valoare de piaţă de 11,2 miliarde de lei (2,54 mld. euro). Fondul este şi cea mai tranzacţionată acţiune de pe bursa de la Bucureşti, asigurând peste un sfert din rulajele cu acţiuni. Fondul dispune de active de 12,6 miliarde de lei (2,8 miliarde euro), din care jumătate sunt deţinerile de acţiuni la Petrom (3,9 miliarde lei) şi Hidroelectrica (2,1 miliarde lei), primite la înfiinţare de la statul român.

Preţul unei acţiuni FP era marţi de 0,922 lei, cu 9,7% mai mare decât o medie de 0,84 de lei a preţurilor minime din acest an.  Totdată, cea mai recentă valoare a VUAN este de 1,1706 lei/acţiune,  ceea ce înseamnă că dicountul este de peste 21%.

Citiţi şi

Marile tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea se mută la Londra

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Londra este mai scumpă prin certificate de depozit – Franklin Templeton

Trei ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucureşti. Ce mai promite cea mai mare afacere de la BVB

Acţionarii FP au prelungit mandatul Franklin Templeton şi au aprobat reducerea capitalului social

Cum se laudă şefii FP la New York că au administrat fondul
 
Fondul Proprietatea, cel mai mare fond listat din lume, caută altă bursă în locul Varşoviei

 

De ce cred şefii FP că fac treabă bună

Fondul Proprietatea este „o oportunitate de investiții atractivă”, pentru că „echipa de administrare a Fondului, condusă de guru-ul investițiilor Dr. Mark Mobius, a reușit să crească prețul acțiunilor Fondului concomitent cu scăderea discountului față de VAN. Fondul se tranzacționează în prezent la un discount de 23.6%1 față de VAN, redus de la peste 55% acum patru ani, în timp ce prețul acțiunilor a crescut cu aproximativ 71%2 de la listarea inițială a Fondului pe Bursa de Valori de la București”, potrivit unui comunicat emis miercuri la prânz.

Oficialii FP recunosc implicit că succesele de mai sus se datorează mai ales faptului că Fondul „a executat periodic programe de răscumpărări, distribuind dividende și făcând distribuții de numerar către acționari cu o valoare totală de aproape 1,27 miliarde de Euro de când Franklin Templeton a preluat mandatul de Administrator al Fondului în luna septembrie 2010”.

Echipa Franklin ar avea o abordare „activistă în ceea ce privește implicarea în companiile din portofoliu, cu scopul de a le crește profitabilitatea, eficiența și standardele de guvernanță corporativă”.

„După o serie de oferte publice inițiale (IPO-uri) – inclusiv a celui mai mare producător de gaze natural din România, Romgaz SA, în luna noiembrie 2013 si a singurului producator de electricitate nucleara din Romania, Nuclearelectrica SA, in luna septembrie 2013 – 17 dintre companiile din portofoliul său, reprezentând 48%3 din valoarea portofoliului, sunt listate acum”.

FP face presiuni şi pentru seria de IPO-uri ale unor active cheie din portofoliu, inclusiv Hidroelectrica, Aeroporturi București, Administratia Porturilor Maritime Constanța si Salrom, sunt planificate să aibă loc în viitorul apropiat.

Fondul este administrat de Franklin Templeton Investment Management Limited, o subsidiară a Franklin Resources Inc., care este unul dintre cele mai mari grupuri de administrare a activelor din lume, cu peste 65 de ani de experiență în investiții, birouri în 35 de țări și care administrează active în valoare de peste 880,1 miliarde de dolari.

Declaraţii

Mark Mobius, președinte executiv, Templeton Emerging Markets Group:

“Fondul are potențialul să devină unul dintre cele mai vizibile și atractive fonduri închise listate la Londra, datorită mărimii sale, a portofoliului și a discount-ului față de VAN. Mai mult, suntem convinși că listarea secundară a Fondului pe LSE va crește vizibilitatea pieței de capital din România pe scena internațională, va facilita accesul unei baze mai variate de investitori străini în țară și va acționa ca un catalizator pentru descoperirea numeroaselor oportunități de investiții din România.”

Greg Konieczny, CEO și manager de fond :

“FondulProprietatea este ideal plasat pentru a oferi investitorilor expunere pe o gamă diversă de companii românești listate și nelistate care ar trebui să beneficieze datorită perspectivelor de creștere și fundamentelor economice puternice.

Evaluările companiilor din România sunt scăzute comparativ cu cele din state vecine, iar noi credem că acesta este momentul oportun pentru investitori să acceseze România, deoarece se tranzacționează la cea mai mică valoare P/E și oferă cel mai ridicat randament al dividendelor în comparație cu alte state din Europa Centrală și de Est.

Corelațiile scăzute dintre piețele dezvoltate și România, care este o Piață de Frontieră, indică beneficii de diversificare atât pentru investitorii pe termen scurt, cât și pentru cei pe termen lung.

Obiectivul nostru ca Manager de Fond continuă să fie maximizarea randamentelor pentru acționarii Fondului, creșterea VUAN-ului pe acțiune și scăderea discountului la care se tranzacționează în prezent acțiunile Fondului.

Pe lângă programe periodice de răscumpărări de acțiuni, distribuiri de numerar și un program de relații cu investitorii proactiv, vedem listarea de astăzi ca pe o parte integrantă a mecanismului nostru de reducere a discountului.”

Xavier Rolet, CEO, London Stock Exchange Group:

„Suntem încântați să urăm bun-venit Fondului Proprietatea în prima sa zi de tranzacționare pe Piețele de la Londra. Fiind unul dintre cele mai semnificative fonduri de investiții din Europa, succesul acestei listări este o reflectare a valorii economiei României, care are una dintre cele mai ridicate rate de creștere din UE. Acesta este un moment semnificativ, care va contribui la sporirea vizibilității Fondului și a accesului la capital global și care subliniază abilitatea României de a atrage cei mai mari investitori ai lumii fără a compromite dezvoltarea bazei de investitori locali.”

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...